AZRRI
U Edukacijskom gastronomskom centru Istre pri Agenciji za ruralni razvoj Istre, dodijeljene su diplome prvoj generaciji senzornih sudaca za meso u Hrvatskoj.
Svečanim događajem označen je završetak prvog kruga programa koji predstavlja važan dio šireg projekta razvoja prvog hrvatskog senzornog panela za meso, alata koji ima za cilj unaprijediti procjenu kvalitete mesa i povezati ključne dionike stočarske i gastronomske scene.
U sklopu programa za sudionike je organizirana radionica senzorne analize mesa, u kojoj su polaznici demonstrirali stečene vještine prepoznavanja i vrednovanja mesnih svojstava.
Nakon svečane dodjele diploma i prigodnih govora, kojima je naglašena važnost edukacije senzornih sudaca za razvoj stočarstva Istre i Hrvatske, sudionici su se okupili na prigodnom domjenku uz mesne specijalitete koje je pripremio chef Zdravko Tomšić, renomirani kuhar, a ujedno i polaznik programa.
Prva edukacija za senzorne suce za meso održana je u svibnju ove godine te je okupila tridesetak polaznika različitih stručnih profila: kuhara, ugostitelja, proizvođača, uzgajivača i veterinara. Program je osmišljen kao dvodnevni intenzivni tečaj koji kombinira teorijske i praktične vježbe.
Teorijski dio obuhvatio je vještine senzorne psihofiziologije, metodologije ocjenjivanja i prepoznavanja mesnih karakteristika, dok je praktični dio uključivao vizualnu analizu, identifikaciju mirisa i okusa te verbalne deskriptivne testove. Edukaciju su vodili stručnjaci iz Italije dr. sc. Giancarlo Braceschi i dr. sc. Novella Bagna iz tvrtke Good Sence te Degustibus carnis, talijanskog instituta senzornih analitičara mesa. Ovaj međunarodni pristup osigurao je visok standard edukacije, omogućujući polaznicima stjecanje kvalifikacija prema europskim kriterijima, naglasila je Jasenka Kapuralin iz AZRRI-a.
Edukacija je dio šireg projekta uspostave prvog hrvatskog senzornog panela za meso, koji je kreiran kao alat za objektivnu procjenu kvalitete svih vrsta mesa, s ciljem podizanja standarda i edukacije ključnih dionika - uzgajivača, kuhara, proizvođača, znanstvene zajednice i krajnjih potrošača.
- Senzorni panel ima potencijal postati spona između stočara i tržišta, pomažući u prepoznavanju kvalitete mesa te njegovoj valorizaciji, kao što su to učinili vinari i maslinari, istaknuo je direktor AZRRI-a Igor Merlić.
Razvoj panela rezultat je suradnje struke i znanosti. Stručnjaci AZRRI-a, uključujući Edmonda Šurana, Jasenku Kapuralin i Gordana Šubaru, zajedno s timom Agronomskog fakulteta u Zagrebu, predvođeni profesorima Antom Ivankovićem i Miljenkom Konjačićem, postavili su temelje za modernu procjenu mesne kvalitete krajem prošle godine u Zagrebu.
Dodjelom diploma prvoj generaciji senzornih sudaca za meso, Istra i Hrvatska napravile su značajan korak prema modernizaciji stočarstva i gastronomije. Uvođenjem senzornog panela i certificiranih sudaca, stočari dobivaju alat za unaprjeđenje uzgojnih praksi, a kuhari i ugostitelji smjernice za pravilnu pripremu i valorizaciju mesa.
Integracija senzorne analize s podacima o uzgojnim praksama pruža temelje za valorizaciju tradicionalnih metoda uzgoja i očuvanje autohtonih pasmina. Istovremeno, omogućuje unaprjeđenje proizvodnih procesa kako bi se zadovoljile preferencije potrošača za visokokvalitetnim mesom i standardima održivosti. Ova metoda predstavlja ključni alat za promociju diferencijacije proizvoda na tržištu te za jačanje konkurentnosti ruralnih gospodarstava koja se bave ekstenzivnim uzgojem.
- Rezultat senzorne analize je prije svega razumijevanje primarnog i uslužnog sektora s ciljem poboljšanja kvalitete ponude, podizanje kvalitete domaće gastronomije na znanstvenim i mjerljivim temeljima, bolje prepoznavanje vrijednosti mesa osobito mesnih pasmina uzgojenih u prirodnim uvjetima te popularizacija konzumacije kvalitetnih mesa i posebnih anatomskih rezova, pojasnio je Edmondo Šuran, voditelj centra za razvoj ruralnog poduzetništva pri AZRRI-u.
Ovaj projekt dokazuje da sinergija znanosti, edukacije i lokalnih tradicija može postaviti temelje za budućnost koja će valorizirati jedinstvene kvalitete lokalnog mesa - kako na domaćem, tako i na međunarodnom tržištu.