NA DANAŠNJI DAN

SEDAM JE GODINA OTKAKO NAS JE NAPUSTIO LEGENDARNI BRANKO ČRNAC TUSTA: Donosimo vam izbor deset legendarnih pjesama KUD Idijota

| Autor: Mladen RADIĆ
Branko Črnac Tusta (Zlatko GOTOVAC)

Branko Črnac Tusta (Zlatko GOTOVAC)


Prije sedam godina na današnji dan napustio nas je Branko Črnac Tusta, pjevač KUD Idijota, punker i sindikalist, jedan od najkarizmatičnijih glazbenika domaće scene.

Tusta se Idijotima priključio 1985., zamijenivši za mikrofonom Nenada Markovića, da bi bend postigao širu popularnost 1987. pobjedom na Omladinskom festivalu u Subotici.

Njihova prva velika ploča i najprodavaniji album zvao se "Mi smo ovdje samo zbog para", a objavljen je 1990. nakon čega su slijedili albumi "Glupost je neuništiva", "Tako je govorio Zaratusta", "Istra ti materina" zajedno s Francijem Blaškovićem i grupom Gori Ussi Winnetou, "Megapunk", "Cijena ponosa" i "Remek-djelo", a godine 2010. trebao je biti objavljen album "Zbogom Istro".

Karijeru Tuste i Idijota pratili su i skandali kroz koje se ogledala zadrtost sistema u Hrvatskoj i inozemstvu pa su u Italiji karabinjeri pokušali prekinuti izvedbu pjesme "Bandiera Rossa", a nakon intervjua benda u Feralu, u kojem su otvoreno kritizirali Tuđmanov režim, jedna osoba Tusti zaprijetila bombom usred pune Ulice Sergijevaca.

Njegovi nastupi ostali su nezaboravni. Svatko tko je došao na koncerte KUD Idijota mogao je osjetiti energiju koju je Tusta odašiljao.

KUD Idijoti (Snimio: Dejan ŠTIFANIĆ)

Kada su pjesme bile žestoke, bio je i on, kada su pjesme bile laganije, Tusta se savršeno znao prilagoditi. Osim toga, izvan pozornice, Tusta je bio običan čovjek iz grada, jedan od Puležana.

Zato ih je publika i toliko voljela te se i danas štuje njihova ostavština u Puli i na područjima bivše države.

Svi znaju za Tustu koji nije bio samo pjevač nego je borbu vodio i u pulskoj Tvornici električnih strojeva i uređaja (TESU) gdje je dugo godina bio sindikalni povjerenik i predsjednik radničkog vijeća.

Rak je bio jači od Tuste. Danas u Puli imamo stube koje nose Tustino ime na Monte Zaru, odmah do kluba Uljanik u kojem su Idijoti mnogo puta nastupili, a njegov veliki portret krasi jedan od zidova u dvorištu u Rojcu.

Na ovoljetnom filmskom festivalu u Motovunu prikazan je i dokumentarni film "Tusta" u režiji Andreja Korovljeva tako da sjećanje na njega i dalje živi.

Neke nezaboravne pjesme KUD Idijota

"Bandiera rossa"

"O bella ciao"

"Ja sjećam se"

"Fuck the system"

"Kada sunce opet zađe"

"Za tebe"

"Hoćemo cenzuru"

"We salute you"

"Minijatura"

"Baj Baj Bebe"

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter