"Remiks identiteta 9"

Otvoren natječaj za remiks suvremene i tradicijske glazbe

| Autor: Glas Istre
(Foto: Udruga Metamedij)

(Foto: Udruga Metamedij)


Metamedia Lab i Udruga Metamedij u suradnji s Centrom za nematerijalnu kulturu Istre pozivaju sve zainteresirane glazbenike, producente i DJ-eve da se prijave na natječaj za remiksiranje glazbe "Remiks identiteta 9".

Ovaj projekt ima za cilj povezati tradicijsku i suvremenu glazbu, potičući inovativne dijaloge među različitim kulturama i povijesnim razdobljima, kroz remiksiranje tradicijskih pjesama iz Istre i Hrvatskog primorja u stilu dvoglasja tijesnih intervala.

Tema natječaja

Temu i okosnicu ovogodišnjeg natječaja čine dvije tradicijske pjesme: „Marice fętice“ i „Zis am folja“. Obje pjesme pripadaju prvoj tradiciji (dvoglasju tijesnih intervala). Unutar stila tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja svojim se specifičnim glazbenim značajkama izdvajaju četiri podstila: Kanat, Tarankanje, Bugarenje i Diskantno dvoglasje. Kanat danas izvodi pretežno hrvatsko stanovništvo u Istri, na otoku Krku i u Novom Vinodolskom. U šišanskim mantignadama koristi se ista tehnika, ali su tekstovi pjesama pretežno na istriotskom govoru. U prošlosti su također kantali i u istrorumunjskim selima u podnožju Učke, a tekstovi su bili na vlaškom, tzv. istrorumunjskom jeziku.

Vlaškim jezikom (istrorumunjskim) danas se u Istarskoj županiji govori u nekoliko sela u podnožju Učke (sjeverni i zapadni rub Čepićkog polja). Lingvistički se taj govor klasificira kao indoeuropski, romanski jezik koji je u Istri prisutan od 16. stoljeća, kada su balkanski Vlasi bježeći pred osmanlijama naseljavali šire istarsko područje. Osim u Istarskoj županiji istrorumunjskim govorom – žejanskim,  govori se u Primorsko - goranskoj županiji, u selu Žejane. U SAD-u danas postoji zajednica govornika koji su migrirali iz Istre tokom dvadesetog stoljeća.

O materijalima za remiksiranje

Marice fętice

Tekst: tradicijski
Glazba: Noel Šuran
Izvođač: Noel Šuran

Pjesma Marice fętice (Marice divojko) izvedena je dvoglasno u stilu tijesnih intervala. Kretanje dionica je u usporednim tijesnim (netemperiranim) tercama s povremenim unisonima. Kadenca je uvijek unisono. Tekst je na vlaškom (istrorumunjskom) govoru. Tekst je zapisan u Novoj Vasi,  26. VIII.1935. godine, a kazivala je Ivana Mikleuš. Pjesma je objavljena 1936. godine u knjizi „Cântea populare istroromâne“, koju je objavio Petru Iroaie.  Melodija je autorska. Ova skladba napravljena je za potrebe Eko muzeja „Vlaški puti“

Zis am folja

Tekst: tradicijski
Glazba: tradicijska
Izvođač: Noel Šuran

I ova pjesma je objavljena 1936. godine u knjizi „Cântea populare istroromâne“, koju je izdao Petru Iroaie. Zapisana je u Brdu, 25. VIII. 1935. od kazivača Frane Lupića. Melodija pjesme je tradicijska iz Labinštine. Pjesma je izvedena uz pratnju mijeha na kojem su pričvršćene duple mešnjice. Ovaj tip prebiraljke rasprostranjen je upravo na područuju Labinštine i Kršanštine i dugo je vremena bio izvan fokusa istraživača. Duple mišnjice su se obično svirale na usta. Osobno ih koristim privezane na mješinu. Za to glazbalo osmislio sam i novu tehniku koja omogućuje sviranje/imitiranje tankog glasa kao pratnju pjevanju (na debelo).

Efekt koji postižem je sličan pjevanju uz malu sopelu, ali u ovom slučaju sâm pjevač može u isto vrijeme pjevati (prvi glas) i pratiti (drugi glas) na ovom glazbalu. S malim prstom zatvorim izlaznu rupu jedne (desne) cijevi tako da ona ne proizvodi zvuk. Druga (lijeva) proizvodi zvuk i prebirujući po njoj pratim svoje pjevanje. Uz ovu tehniku moguće je izvesti gotovo svaku kantu na tanko i debelo. Na taj način izveo sam ovu pjesmu, koja je također napravljena za potrebe Eko muzeja „Vlaški puti“.
Obje pjesme povezane su s istarskom tradicijom, koja je neraskidivo vezana uz svakodnevne aktivnosti i običaje lokalnih zajednica. Kroz ovaj natječaj, sudionici imaju priliku oživjeti ove tradicije kroz suvremene glazbene obrade, kombinirajući prošlost s modernim produkcijskim tehnikama.

Rok za prijavu: Od 15. rujna do 01. studenog.

Uvjeti sudjelovanja

- Sudionici natječaja trebaju izraditi remikseve koristeći elemente jedne od navedenih pjesama.
- Remiksevi mogu biti u bilo kojem glazbenom stilu, ali je važno zadržati prepoznatljive elemente tradicijskog materijala, poput originalnih vokalnih ili instrumentalnih dijelova.
- Natječaj je otvoren za sve, bez obzira na glazbeno iskustvo.

Nagrade

Stručni žiri, u sastavu Milan Đurić, Noel Šuran i Marino Jurcan, odabrat će dva najbolja rada.
Nagrade su:
- 1. nagrada: 150 eura
- 2. nagrada: 75 eura

Najbolji radovi bit će objavljeni na zajedničkom albumu te promovirani putem platformi Udruge Metamedij.

Način prijave

Zainteresirani se mogu prijaviti za sudjelovanje na natječaju putem online obrasca. Nakon popunjenog obrasca svim će prijavljenima biti poslana poveznica za preuzimanje materijala za remiksiranje.
Konačne radove u formatu WAV ili MP3 možete poslati na e-mail adresu [email protected] s naznakom „Remiks identiteta 9 – prijava na natječaj“. Za slanje velikih datoteka koristite servise kao što su WeTransfer ili Jumbo mail.

O projektu "Remiks identiteta"

"Remiks identiteta" je dugogodišnji glazbeni projekt Udruge Metamedij, proveden u sklopu Metamedia Laba i glazbenog community studija Metamusic. Projekt se bavi istraživanjem mogućnosti komunikacije između tradicijske i suvremene glazbe te potiče dijalog među društvima, kulturama, tradicijama i povijesnim razdobljima kroz zvuk. Cilj projekta je očuvati tradicijsku glazbu te ju prenijeti novim generacijama kroz suvremeni kontekst.

Sva dosadašnja izdanja Remiksa identiteta dostupna su na platformi Metamusic na Bandcampu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter