KLAPSKA VEČER ZA PAMĆENJE

Muška klapa Pinguentum ugostila Armorinke i proslavila 30. rođendan u kaštelu Petrapilosa

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


U formi glazbene priče sa scenskim ulomcima održala je Muška klapa Pinguentum iz Buzeta središnji obljetnički koncert kojim je u tisućljetnom kaštelu Petrapilosa, na najboljoj mogućoj, pomalo bajkovitoj pozornici, proslavila tri desetljeća rada, ugostivši zagrebačke Armorinke.

Krenuli su u garaži

Nakon dva obljetnička koncerta, u Arheološkom muzeju u Puli i CMIK-u u Novigradu, treći i najemotivniji koji je na domaćem terenu okupio doista mnogobrojne posjetitelje, zasigurno će se dugo pamtiti. Klapa Pinguentum, prva i za sada jedina istarska klapa pobjednica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, opjevala je priču o tri desetljeća pjesme te o mnogobrojnim uspjesima koje je postigla u svom radu.

Aleksandar Pavletić prvi tenor, Dragan Markežić i Mikele Presel drugi tenori, Igor Jermaniš i Sanjin Radović baritoni te Nenad Medica i Sandro Draščić basi, ispričali su priču o prijateljstvu, priču o pjesmi, druženju, priču koja vrvi uspomenama, anegdotama, nezaboravnim doživljajima i uspjesima koji su rezultat predanog rada, posvećenosti i ljubavi. Priču o klapi kroz glazbeni vremeplov.

Već prva scena na pozornici tisućljetnog kaštela - stol, stolice, bocun, čaše, Pinguentini dolaze jedan za drugim i pjevaju »Tri divojke«, pjesmu koja je bila svojevrsni pokretač 1994. godine - bila je puna emotivnog naboja. Skupina prijatelja okupljena u konobi neformalno je zapjevala, igrajući se pjesmom, isprobavajući svoje glasovne mogućnosti. Samo za svoj gušt, za kompaniju. Nesvjesno stvarajući pravu klapu.

A što se više pjevalo sve je jača bivala želja za formalnim okupljanjem i vođenim probama. Krenuli su u garaži svoga basa Elvisa Nežića, da bi ubrzo postali dio Glazbenog društva »Sokol«. Nadjenuli su si ime Pinguentum najvjerojatnije po tadašnjoj navijačkoj skupini Pinguentum forces.

Izrazito mladi, neki još uvijek ni punoljetni, krenuli su s ozbiljnim radom. Nažalost, u jesen 1997. godine klapa se razišla. U proljeće 1999. godine dio članova klape, doduše bez voditelja, pokušava oživiti djelovanje, međutim nakon jednog nastupa na Festivalu istarskih klapa u Buzetu klapa se ipak gasi.

U narednim godinama u još se nekoliko navrata klapa pokušala oformiti, ali i ti su pokušaji završavali bezuspješno. Međutim iskra je tinjala, a želja bivala sve snažnijom. Dolaskom novih članova u zbor stvari počinju kretati na bolje, ali još uvijek nedostaje prvi tenor, sve dok se 2005. godine u zbor nije učlanio Aleksandar Pavletić i prihvatio ovu, najtežu ulogu u klapi. Umjetnički voditelj je kao i u prvoj postavi Sanjin Radović.

Krećući se među klapašima, sve se češće postavlja pitanje kada će se uputiti put Omiša. Tako je 2007. godine postignut dogovor, krenulo se s puno ozbiljnijim i intenzivnijim radom i klapa Pinguentum krenula je na svoje omiško putovanje koje joj je donijelo najveća priznanja i najljepše uspomene.

Već prvi nastup, onaj na večeri debitantskih klapa 2008. godine rezultirao je osvojenim prvim mjestom i plaketom za najboljeg debitanta, što je Pinguentine plasiralo u izlučnu večer festivala gdje su ponovili odličan nastup i osigurali svoje prvo finale. A u finalu osvojili treću nagradu žirija i treću nagradu publike. Za klapu za koju gotovo nitko nije znao, a pritom dolazi iz Istre, vrlo veliki uspjeh. Svoja su prva odličja osvojili izvedbama dalmatinske narodne »Murtilica lipo cviće« u obradi Nikole Buble i »Zemlje« Jakova Dukića i Moimira Čačije.

Na Omiškom festivalu - klapa je nastupila u 10 finalnih večeri, 3 puta na večeri novih skladbi te autorskim večerima maestra Moimira Čačije te maestra Duška Tambače. Osvojila je 11 nagrada, među kojima su i dva zlata. Zlatna omiška stina, odnosno pobjeda u superfinalnoj večeri 2011. godine te Zlatni štit s povijesnim grbom Grada Omiša, odnosno prvo mjesto stručnog žirija 2013. godine i postala je prva i za sada jedina istarska pobjednica omiškog festivala.

Pinguentini su na slavljeničkom koncertu ugostili klapu s kojom ih povezuje 17- godišnje prijateljstvo. Ženska klapa Armorin osnovana je 1999. godine pri Studentskom centru u Zagrebu i ove godine slavi 25 obljetnicu. Na omiškom festivalu Armorinke su osvojile ukupno 19 nagrada od kojih su čak pet puta zasjele na pobjednički tron, i to dva puta s apsolutnom pobjedom. A dodatnu potporu pruža im njihov voditelj, koji se svojim radom svrstao na sam vrh klapske scene, veliki prijatelj Buzeta Davor Capković.

- Pinguentum i Armorin prave su klape koje istinski žive klapski način života. Obje klape prepoznate su po emotivnim interpretacijama koje na površinu istišću najdublje osjećaje potaknute pjesmom. Izvedbama zavode, opijaju, oplemenjuju, dotiču srž svakog ispjevanog stiha… Istovremeno, posvećenost klapskoj pjesmi dovodi do poznate činjenice da su bez obzira na godine, obaveze, izazove koje pred njih stavlja svakodnevni život, upravo ove dvije klape poznate po tome da na svakoj smotri, svakom druženju pjesmom dočekaju jutra…

Kako bi rekao jedan naš prijatelj iz Zadra - klape sa srcem od inoxa., naglasila je vodeći koncert Ana Pernić, za koju je umjetnički voditelj Pinguentuma Sanjin Radović kazao kako je osmi član klape Pinguentum. Sudjelovala je u biranju pjesama za festivale u Omišu, postavljanju pjesama, a čak je i sama postavila neke vrhunske izvedbe, uključujući i one pobjedničke.

U priči o tri desetljeća pjesme i prijateljstva Pinguentini su podsjetili na 2014. godinu kada su uz 20. obljetnicu svojega djelovanja izdali i dugoočekivani nosač zvuka. Pod nazivom »U mom kraju«, na ovom su dvostrukom CD-u koji je izašao u izdanju Croatia recordsa, predstavljeni napjevi i skladbe koje je klapa izvela na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, a drugi je CD posvećen istarskim pjesmama interpretiranima u klapskom četveroglasju kojima je Pinguentum odao počast svojoj Istri.

A možda je najluđi, ali i najhrabriji potez u njihovoj karijeri bio 2015. godine, kada su se u finalu omiškoga festivala odlučili predstaviti upravo sa svojim repertoarom istarskom narodnom »Bilo vavek veselo« Ivana Matetića Ronjgova i »Galiotovom pesni« koju je na tekst Vladimira Nazora, koristeći elemente istarske ljestvice skladao Krešimir Magdić.

Uz 11 omiških nagrada, Pinguentum je osvojio i 21 nagradu na Festivalu klapa Istre i Kvarnera od kojih čak 18 prvih mjesta, a na Smotri klapa u Skradinu osvojili su prvu nagradu žirija 2009. godine, dok su prošle godine na istom susretu briljirali apsolutnom pobjedom kada su osvojili prvu nagradu žirija, publike, a Sandro Draščić proglašen je i najboljim basom susreta.

Pomoć pojedinaca i institucija

Na slavljeničkom koncertu istaknuti su pojedinci i institucije koje su godinama, a posebno u obilježavanju najnovijeg klapskog jubileja, dodatno pripomogli. Vrijedne djelatnike Pučkog otvorenog učilišta »Augustin Vivoda« i ravnateljicu Dijanu Kolaković Prodan, Grad Buzet i gradonačelnika Damira Kajina, umjetničkog ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa u Omišu Miju Stanića, bivšu klapu Roč, i na koncertu njihovog predstavnika Davora Grabara, klapu Lungomare iz Umaga i voditelja Marina Vižintina, a istaknut je i klapski stručnjak Sveto Popović Ceco.

U završnom nastupu, sadašnjem postavu klape Pinguentum pridružili su se svi nekadašnji članovi, (koji su prethodno i uvodno zapjevali), kao i Armorinke u glazbenoj završnici interpretacijom pjesme »Va oštarije«.

Muška klapa Pinguentum ima puno razloga za slavlje, a upravo joj je uoči slavljeničkog koncerta, buzetsko Gradsko vijeće dodijelilo Zlatni Grb Grada Buzeta koji će joj se uručiti na svečanoj sjednici 6. rujna u povodu Dana Grada Buzeta, rujanske »Subotine«.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter