POSTAVLJEN SPOMENIK JAZZ LEGENDi

Bonilla: "Poznavajući Boška, on bi sada, da je tu s nama, rekao da je žedan"

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio: Zvonimir Guzić)

(Snimio: Zvonimir Guzić)


- Poznavajući Boška Petrovića, on bi sada da je tu s nama rekao da je žedan, u duhovitom je tonu Luis Bonilla, američki jazz trombonist kostarikanskog podrijetla, započeo koncert u Grožnjanu posvećen Bošku Petroviću, osnivaču festivala "Jazz is back! - BP" povodom 25. obljetnice glazbene manifestacije. Koncertu jazz legendi, predvođenih Michael Philip Mosmanom na trubi u sastavu Luis Bonilla trombon, Boris Kozlow kontrabass, John Riley i Karlheinz Miklin Jr. bubnjevi, Hector Martignon glasovir, Alex Goodman gitara i Ivan Renta na saksofonu, prethodilo je svečano otkrivanje spomenika Bošku Petroviću kojem su nazočili mnogi uglednici i ljubitelji jazz glazbe.

Veza

- Boško Petrović je zasigurno najveći i najsvestraniji hrvatski jazz glazbenik, istaknuti vibrafonist, skladatelj i glazbeni pedagog koji je ostvario respektabilnu glazbenu karijeru. Veza Boška Petrovića i Grožnjanja počinje 1974. godine kada je došao kao predavač na jazz seminar. Nakon kratkog prekida vraća se ponovo 1982. godine nastavljajući predavati na seminarima sljedeće četiri godine. Kao predavač na grožnjanskoj Ljetnoj jazz školi koju je sam osnovao, došao je ponovno 1999. godine i ostao njen voditelj sve do smrti 2011. godine. Iste te 1999. godine osniva i "Jazz is back!" festival koji nakon njegove smrti postaje "Jazz is back! - BP". Važnost grožnjanske ljetne jazz škole je tim veća kad znamo da pri Glazbenoj akademiji u Zagrebu ne postoji odjel za jazz glazbu već smo jedina edukativna jazz sekcija u Hrvatskoj.

Mnogi studenti i đaci prošli su kroz njegovu Ljetnu jazz školu gdje su stekli znanje i iskustvo koje su kasnije prenosili diljem svijeta. Ovaj naš jazz festival koji se održava punih 25 godina nije samo glazbena manifestacija već i pravi mali pokretač našeg lokalnog gospodarstva. Ideja o postavljanju biste Bošku Petroviću u Grožnjanu potekla je još prije desetak godina od pokojnog arhitekta Zorana Leke u dogovoru sa zagrebačkim kiparom i glazbenikom Borisom Leinerom. Cijeli projekt uspjeli smo realizirati na jubilarnu 25. obljetnicu festivala i 55. obljetnicu Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu, tako da napokon možemo otkriti bistu ovom izuzetnom hrvatskom glazbeniku koji je svojim radom zadužio našu općinu Grožnjan kao i mnoge mlade glazbenike koji su bili dio njegove priče, rekao je načelnik Grožnjana Claudio Stocovaz nakon čega je na, oduševljenje prisutnih posjetitelja, otkrio spomen bistu Boška Petrovića.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

Sam kip postavljen je ispod stare masline na području Belvedera gdje se održava i sam jazz festival. Svojedobno je Boško Petrović na tom prostoru posadio palmu koja se s vremenom osušila, a netko od prisutnih je primjetio kako mu palma nije bila suđena, ali je zato simbolično dobio maslinu ispod koje se našao spomenik.

Mnogobrojna publika

Ljetna jazz škola ove godine okuplja sve generacije učenika iz više od 20 zemalja s pet kontinenata, te mnogobrojnu publiku koja oduševljeno prati svakodnevne nastupe na festivalu. Iznimna suradnja između polaznika edukacijskih programa i njihovih mentora, uz vrhunska znanja i talente, utkani su u temelje Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM), pod čijim se okriljem održavaju jazz programi u Grožnjanu, koji od milja nazivaju najmanjom jazz metropolom na svijetu.

- Hrvatska glazbena mladež je u nizu svojih seminara napravila i seminar jazza iz kojeg se s vremenom razvila Ljetna jazz škola, a nakon toga i jazz festival koji već broji 25. godinu. Boško Petrović je dugo bio voditelj, nakon njega Neven Frangeš, a zadnjih nekoliko godina tu je Dubravka Dujmović Kušan. Ova današnja svečanost i odavanje počasti Bošku Petroviću kruna je jednog uspješnog perioda ove jazz priče koja će se sigurno nastaviti i dalje, rekao je predsjednik HGM-a Tonči Bilić.

Općina Grožnjan je na nedavnoj svečanosti povodom Dana općine Hrvatskoj glazbenoj mladeži dodijelila gradsku zahvalnicu za izniman doprinos u glazbenoj kulturi i svjetskoj promociji grada. Nagradu je preuzela glavna tajnica Hrvatske glazbene mladeži Dubravka Dujmović Kušan.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Ovo je bila prilika da se uz Aleksandra Rukavinu koji je pokrenuo likovnu koloniju, obilježi još jedna važna, ovaj put glazbena obljetnica inicijator koje je bio Boško Petrović. Zahvaljujući podršci općine i razumijevanju za kulturu i umjetnost mi danas u Hrvatskoj imamo najdugovječniji festival po broju dana, u najmanjoj jazz metropoli na svijetu. Ove godine na festivalu nastupaju umjetnici s pet kontinenata, u Ljetnoj jazz školi imamo 55 učenika, a i Svjetski jazz orkestar će od ove godine svoje sjedište imati u Grožnjanu, rekla je trenutna voditeljica jazz festivala Dujmović Kušan.

Festival s ponosom predstavlja i glazbenike koji su svoje prve korake u jazz glazbi započeli upravo u Grožnjanu poput Vida Jamnika, Valdemara Kušana, Dušana Kranjca, Tee Tidić i Denisa Makina, sve redom vrsni glazbenici ovjekovječeni brojnim nagradama.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Status", koja se u Osijeku dodjeljivala najboljim hrvatskim instrumentalistima, u kategoriji trube je Valdemar Kušan koji je na festivalu u Grožnjanu predstavio svoj novi album nastupivši u trio sastavu Kušan-Zalokar-Smrdel.

- Imamo fantastičan festival u Grožnjanu sa svjetskim glazbenicima visokog kalibra. Otkrivanje biste i koncert u izvedbi profesora ljetne jazz škole vrhunac je ovogodišnje svečane proslave 25. jubileja. Što se tiče novog albuma, recenzije su više nego dobre i to je samo podstrek da treba tako nastaviti i dalje, rekao je Kušan.

Ljubav počela u Novigradu

Jazz festival u Grožnjanu, koji traje do 17. srpnja, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Općine Grožnjan, Istarske županije i Turističke zajednice Istarske županije.

Svečanosti otkrivanja biste Bošku Petroviću prisustvovao je i gradonačelnik Novigrada Anteo Milos koji nam je ponudio zanimljivu priču vezanu za legendarnog jazz glazbenika i Novigrad.

(Snimio: Zvonimir Guzić)(Snimio: Zvonimir Guzić)

- Ljubav Boška Petrovića i Istre započela je u Novigradu gdje je dugi niz godina organizirao jedan od najljepših blues festivala "Heineken music night" na novigradskom Velikom trgu s mnoštvom svjetskih zvijezda. Nakon završenog desetogodišnjeg blues ciklusa u Novigradu, 1999. godine pokreće jazz festival u Grožnjanu. Boško Petrović je proglašen počasnim građaninom Novigrada, a odužili smo mu se i na način da smo jedan trg u gradu nazvali njegovim imenom. Na tom trgu se svake godine u znak sjećanja održava i koncert posvećen Bošku Petroviću, rekao je gradonačelnik Milos.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter