GROŽNJAN

Počeo ovogodišnji program Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži: NASTAVAK LJETNE GLAZBENE PRIČE UZ PROGRAM PRILAGOĐEN AKTUALNOJ SITUACIJI

| Autor: Luka JELAVIĆ
Ovogodišnje aktivnosti Međunarodnog kulturnog centra HGM u u Grožnjanu otvorili su polaznici Opernog studija

Ovogodišnje aktivnosti Međunarodnog kulturnog centra HGM u u Grožnjanu otvorili su polaznici Opernog studija


Programe ćemo organizirati. Moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji, ali želimo nastaviti tradiciju koju njegujemo već 51 godinu, surađujući s lokalnom zajednicom, jer i ovo što radimo naš je doprinos uspješnoj revitalizaciji Grožnjana. To i jest smisao ovakvih projekata, kaže Dubravka Dujmović - Kušan, glavna tajnica HGM * Kroz program moramo pokazati i malo optimizma, planiramo kao da će biti sve normalno, ali smo spremni prilagođavati se situaciji, kaže Tonči Bilić, predsjednik i umjetnički ravnatelj HGM

Završetkom tečaja Opernog studija pod vodstvom dr. Berislava Jerkovića i opernom Puccinijevom jednočinkom "Gianni Schicchi" u izvedbi ansambla Opere Pannonica Umjetničke akademije u Osijeku, s gostima solistima iz SAD-a, Južne Afrike, Srbije, Njemačke, BiH, Slovenije i Hrvatske, počeo je ovogodišnji program majstorskih seminara, radionica, skupova i festivala Međunarodnog kulturnog centra Hrvatske glazbene mladeži (HGM) u Grožnjanu.

Ova godina i ljeto koje počinje po mnogo čemu su posebni, naročito po posljedicama pandemije koronavirusa koja još traje i utjecala je na aktivnosti i program Hrvatske glazbene mladeži, pa je i ovogodišnji program koji se sada 51. godinu organizira u Grožnjanu još uvijek pun neizvjesnosti, a organizatori su primorani biti spremni na eventualne promjene koje donosi vrijeme pred nama.

Fleksibilnost i pridržavanje mjera

- Moramo biti jako fleksibilni, pripremiti se za sve moguće situacije, imati mogućnost prilagođavanja čak na dnevnoj razini, jer jedino tako možemo uspjeti sve organizirati. Morali smo otkazati velike koncerte u Zagrebu, pa Tjedan glazbe sa nekoliko koncerata u Lisinskom, kao i operu u Lisinskom s HNK zbog čega smo izgubili mnogo i programski i financijski. Kultura je, objektivno, više pogođena ovom situacijom od turizma, mi ostajemo bez jedinih prihoda, kao i sami umjetnici. Ipak, nastojimo nastaviti tradiciju, želimo nastaviti rad u Grožnjanu, da se ne prekida. Ta nestalnost svakako se odražava i na prihode naše udruge, u velikoj mjeri ovisimo o vlastitim prihodima, a u lošijoj smo situaciji od drugih, ako ne radimo nemamo ni prihoda. Za ovu godinu smo dogovorili da idemo s programom unatoč svim poteškoćama, naravno prateći sve mjere i preporuke vezane uz koronu. Ipak, i kroz program moramo pokazati i malo optimizma, planiramo kao da će biti sve normalno, ali smo spremni prilagođavati se situaciji, kaže predsjednik i umjetnički ravnatelj HGM Tonči Bilić.

Nastaviti tradiciju unatoč teškoćama – Dubravka Dujmović Kušan i maestro Tonči Bilić

- Na žalost, sve te mjere i cijela neizvjesna situacija utječe na nas kao organizatore kulturnih događanja. Imamo sreću da je Grožnjan bio izvan koronom zahvaćenog područja, pridržavamo se svih mjera i preporuka za ovakve oblike rada, tako da ćemo se toga morati držati i kod svih koncerata i drugih događanja, uz ograničenje broja posjetitelja i druge mjere. U želji da posjetitelji ne budu uskraćeni u cijelosti, koristit ćemo za neke koncerte dostupne on line platforme, izravne prijenose koncerata i druge oblike komunikacije. Neki profesori neće moći doći u Grožnjan, ali ćemo se prilagoditi za on line nastavu. Inače, sve ovo nas je jako pogodilo i financijski, jer ne bavimo se samo programima u Grožnjanu.

Veliki dio naših aktivnosti odnosi se na promociju mladih glazbenika i programa za mladu publiku, a cijelu ovu pedagošku godinu imali smo problema, od početnog štrajka prošle jeseni, do korone sada. Program smo sastavili, ali će polaznika biti manje nego prošle godine, jer u postojećim okolnostima ograničeni smo s mjestima, pa ćemo za neke tečajeve polaznike morati odbijati. Velika potpora nam je stigla od Općine Grožnjan koja nas je rasteretila nekih financijskih obveza za dosadašnje razdoblje, što nam je velika pomoć, jer nismo ni imali prihoda koje smo očekivali. Naravno, i Ministarstvo kulture je financijski poduprlo rad Centra. Prisjetimo se, i u vrijeme rata ovdje u Grožnjanu se nešto događalo, nikada nismo prekidali aktivnosti, tako da bez obzira na sve moramo ljetne aktivnosti u Grožnjanu održati, makar i na razini simbolike i sa vrlo malo polaznika, ali ćemo priču Grožnjana i Grada umjetnika nastaviti, poručuje glavna tajnica HGM Dubravka Dujmović - Kušan.

Klasična glazba i tradicija jazza

U ugodnom ambijentu drevnog Grožnjana, Grada umjetnika, nastavljamo priču o ovogodišnjem programu Međunarodnog kulturnog centra HGM.

- Svake godine imamo raznolik program i trudimo se zastupiti sve žanrove umjetničke glazbe. Klasična glazba je temelj, ali je jaka tradicija jazza kao glazbe 20. stoljeća koja ima umjetničku vrijednost. Godinama imamo ovdje jazz školu na koju je naslonjen i poznati jazz festival koji je uvijek dobro posjećen… Inače, čitav je niz glazbenih umjetnika koji će doći u Grožnjan - od Luisa Bonille koji godinama sudjeluje u radu ljetne škole, a očekujemo i druge stalne sudionike kao što su Lela i Joe Kaplowitz, Dick Oatts, najvjerojatnije će doći trubač Alex Sipiagin, pa Goran Rukavina, Davor Dedić i drugi. Imat ćemo i ove godine Drum kamp i njihov koncert u okviru jazz festivala, nadamo se da će uspjeti doći Amerikanac Famoudou Don Moye.... Prvi put ove godine imamo seminar flaute sa gostom iz Beograda Ljubišom Jovanovićem, izvanrednim flautistom koji organizira Bunt festival u Srbiji, a inače je predsjednik Muzičke omladine Srbije s kojima surađujemo. Nadamo se da će taj seminar postati tradicionalan, prenosi nam maestro Tonči Bilić.

Nastaje mlada filharmonija

Prošle godine MKC HGM obilježio je pedeset godina djelovanja u Grožnjanu, a ove godine taj jubilej slavi pijanistička škola kroz koju je prošlo niz umjetnika. Školu će i ove godine voditi Katarina Krpan, a bit će prilike prisjetiti se prvog seminara klavira kojega je držao prof. Vladimir Krpan koji je poseban počasni gost HGM i Grožnjana. Uz njega će gostovati i poznati estonski pijanist i pedagog Arbo Valdma i drugi. Inače, u pijanističkoj će školi s polaznicima raditi i Ivanka Kordić, Konstantin Krasnitski i Dragomir Bratić.

- U programu je i naš komorni gudački orkestar, a ove godine na poticaj Grada Zagreba pokušavamo napraviti mladu filharmoniju, začetak orkestra. Malo nas je korona presjekla i zaustavila planove, pa sve kasni, tako da ćemo pojačati naš gudački orkestar. Gudački dio tečaja vode Anđelko Krpan, Mladen Čunko, Mihovil Karuza i Ilin - Dime Dimovski, istaknuti glazbenici i profesori na Glazbenoj akademiji u Zagrebu. Neke seminare ponavljamo iz ranijih godina, kao što je seminar saksofona kojega vodi Tomislav Žužak, kao i seminar roga čiji je voditelj mađarski glazbenik Palma Szilagy. U programu je seminar oboe, klarineta, fagota uz komorne sastave i zagrebačkim puhački trio (Dario Golčić, Bruno Philipp i Žarko Perišić), a na početku imamo i gosta iz Slovenije Armina Sešeka koji je godinama naš gost. Do zadnjeg trena čekali smo i što se može napraviti s plesnim kazalištem za djecu i mladež kojega godinama vodi Desanka Virant. Organizirat ćemo ga u nešto manjem obliku, s manje polaznika, upravo zbog pridržavanja mjera o potrebnoj fizičkoj distanci, iako je to teško provesti među plesačima. Voditelji će naći načina kako se prilagoditi situaciji, ali mi je drago da smo uspjeli i to organizirati, kaže Tonči Bilić.

Festival Jazz is Back!-BP

Jedna od prepoznatljivosti ljetnih glazbenih aktivnosti za brojne posjetitelje svakako je međunarodna ljetna jazz škola i jazz festival Jazz is Back!-BP. Festival će biti održan od 14. do 27. srpnja. Konačan program još nije utvrđen, jer će mnogim glazbenicima biti teško doći u Grožnjan zbog svih ograničenja i mjera, naročito u nekim zemljama izvan Europe.

Ljetne glazbene aktivnosti uvijek privlače posjetitelje u Grožnjan

- Da, to će biti problem o organiziranju JM svjetskog jazz orkestra čiji je umjetnički voditelj i dirigent Luis Bonilla. Teško je okupiti mlade iz svijeta, na primjer iz Južne Amerike gdje je sada žarište virusa, avionske karte su vrlo skupe, tako da ćemo morati sastavljati orkestar od ranijih kandidata koji su prošli audiciju i koji uspiju doći, kombinirat ćemo sastav i s mladim europskim glazbenicima koji su prošli audicije, ali će se svjetski jazz orkestar okupiti. Slično je i sa projektom Ethno Croatia čiji polaznici obično otvaraju jazz festival. To će biti jedan od rijetkih takvih kampova i radionica u svijetu u ovo vrijeme koronakrize. Jako se trudimo normalno funkcionirati unutar postojećih okvira, mjera i preporuka. Ova cijela situacija je pogodila i samostalne umjetnike, pa ćemo pokušati i njih što više uključiti u neke programe, poput jazz festivala, da tako damo našu podršku našim umjetnicima koji su ostali bez mogućnosti da nastupaju, čime je njihova egzistencija izravno pogođena. U svakom slučaju programe ćemo organizirati, moramo se prilagoditi novonastaloj situaciji, ali želimo nastaviti tradiciju koju njegujemo evo 51. godinu, surađujući s lokalnom zajednicom, jer i ovo što radimo naš je doprinos uspješnoj revitalizaciji Grožnjana. To i jest smisao ovakvih projekata, zaključuje Dubravka Dujmović – Kušan.

Nakon opernog studija, program se u Grožnjanu nastavlja Plesnim kazalištem za djecu i mladež , koji će se održati od 27. lipnja do 6. srpnja, te tečajevima violine, viole i violončela.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter