Zanimljivo putovanje jazz skladbama

FOTOGALERIJA / Doug Weiss nastupio na pulskom Kaštelu

| Autor: Vanesa Begić


Na Kaštelu je, a uoči subotnjeg nastupa u pulskom kazalištu, kontrabasist Doug Weiss nastupio uz Roberta Mikuljana na trubi, Luku Vrbanca na saksofonu, Sašu Zorkića na gitari te Borka Rupenu na bubnjevima. S koncertom pod nazivom "Doug Weiss: A Night In Pula" ovaj je kvintet izveo njegove autorske kompozicije. Koncert je bio besplatan zahvaljujući pulskoj Turističkoj zajednici te je okupio kako publiku koja inače redovito prati jazz koncerte, tako i one koji tek povremeno prisustvuju takvim koncertnim događajima.

Glazbenici su bili uigrani, ležerni, spontani, a u sat i pol trajanja gost je uz domaće snage proveo publiku zanimljivim putovanjem kroz svoj jazz svijet. Jedna posjetiteljica je komentirala da je to baš bio ''pitki'' jazz, što izvrsno dočarava i spoj glazbe, sugestivnog prostora Kaštela i kasne proljetne, ili ako ćemo baš klimatološki precizno reći, ranoljetne večeri, pune dobrih vibracija, dobrog raspoloženja uz glazbu.

Neke studije vele da klasika najbolje djeluje na raspoloženje, druge da je to upravo jazz, no kakogod, bila je to ugodna večer uz zanimljive varijacije, sinkopirani ritam i ponegdje je bila vidljiva i nadahnutost klasikom.

Doug Weiss, kontrabasist rođen u Chicagu kroz svoju je 30-godišnju karijeru ostvario suradnje s brojnim eminentnim jazz glazbenicima kao što su: Al Foster, Eddie Henderson, George Coleman, Lee Konitz, Clifford Jordan, Harold Mabern, Eric Alexander, The Birdland Big Band, David DeJesus, Chris Potter, Eli Degibri, Adam Birnbaum, Peter Bernstein, Brian Blade, Jorge Rossy, Kevin Hays, Mike Moreno, Timothy Hill, Fleurine, Paula West, Jeff Williams, Bill Stewart, Toshiko Akiyoshi, Lew Tabakin, Walt Weiskopf, Lizz Wright, Joe Williams i Pete Seeger. Zbilja impresivna biografija, a pulska će ga oublika narednih dana moći pobliže upoznati, posebice u subotu navečer u INK-u.

Malo riječi, puno glazbe, ali i dobrog raspoloženja - sažetak je utorka na Kaštelu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter