u ink-u

Backstage Live Pula festival: Stižu Francesca Tandoi Trio, Anat Cohen Quartet i Emmet Cohen Trio

| Autor: Mladen RADIĆ
Francesca Tandoi (Press)

Francesca Tandoi (Press)


5. Backstage Live Pula festival nastavlja se pošto je obnovljena velika sala Istarskog narodnog kazališta gdje u nedjelju 7. srpnja u 21 sat dolazi Francesca Tandoi Trio, a za šesti najavljen je nastup Anat Cohen Quarteta 28. listopada i Emmet Cohen Trija 20. prosinca.

U Puli će uz Francescu na klaviru nastupiti Giovanni Campanella na bubnju i Senni Stefano na kontrabasu. Francescu Tandoi kritičari i kolege prozvali su jazz zvijezdom u usponu i jednim od najzanimljivijih mladih talenata na međunarodnoj jazz sceni.

Tandoi je studirala jazz klavir i pjevanje na prestižnom Kraljevskom konzervatoriju u Haagu, diplomirala s najvećom pohvalom i uz posebno priznanje komisije. Magistrirala je na Codarts Conservatory i University of Arts u Rotterdamu. U samo nekoliko kratkih godina stekla je međunarodno priznanje kao pijanistica i pjevačica svjetske klase. Nastupala je sa Scottom Hamiltonom, Philipom Harperom, Joeom Cohnom, Jasonom Brownom, Daryllom Hallom i dr. Micheal League ju je pozvao da se pridruži grupi Snarky Puppy tijekom njihovog koncerta na festivalu Umbria Jazz 2023.

Novinari ističu da Tandoi ima doista impresivne glasovirske vještine te je blagoslovljena je prekrasnim pjevačkim glasom punim topline i senzualnosti. Kao predvodnica svog trija snimila je sedam albuma, a osim što svira, ona putuje i održava majstorske tečajeve o umjetnosti aranžiranja za klavirski trio.

Anat Cohen već godinama kritičari i čitatelji uglednih stručnih časopisa i članovi jazz udruga proglašavaju najboljom u kategoriji jazz klarinetista. Tu je superiornost postigla zahvaljujući studioznim proučavanjem povijesti jazza, kao i muzikalnosti, maštovitosti, radoznalosti, zaraznoj zanesenosti, pozitivnom duhu i predanosti.

Nakon što je diplomirala na Berkleju preselila se u New York City gdje je postala aktivna na jazz sceni i počela se izražavati i u drugim glazbenim stilovima. Dobitnica nekoliko prestižnih nagrada, inovatorica koja razumije tradiciju jazza i s poštovanjem se odnosi prema njoj.

Emmet Cohen nova je zvijezda jazza, dinamičan i karizmatičan glazbenik koji je već navikao na ovacije, a prošle godine međunarodna udruga jazz novinara proglasila ga je najboljim pijanistom.

Već prvom izvedbom on raspameti slušatelje i to uzbuđenje drži na visokoj razini do kraja koncerta dok klavir koristi kao platformu za ispaljivanje vatrometa. Neizmjerno uživa u svirci, sipa citate iz rukava, slaže ih jedan uz drugi, prirodno i duhovito. Za njega je jazz svirka "poput igrarije s pokrićem", kažu jazz-stručnjaci.

Objavio je jedanaest albuma kao vođa sastava i surađivao s velikanima jazza, među ostalima s Jimmyjem Heathom, Kurtom Ellingom, Billyjem Hartom i drugima. Član je trija Tip City Christiana McBridea i radi kao pijanist i glazbeni direktor jazz pjevačice Veronice Swift. Posljednjih godina je član Herlin Riley Quinteta i Ali Jackson Trija.

Pedeset posto prihoda od prodanih ulaznica za 5. BLP koncert (po odbitku troškova ticketinga, ZAMP-a i PDV-a), bit će uplaćeno na police životnih osiguranja djece smještene u Domu za djecu Ruža Petrović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter