NAKON 50 GODINA

VIDEO / Atomsko sklonište konačno nastupilo u - atomskom skloništu

| Autor: Mladen Radić
(Foto: Atomsko sklonište/Facebook)

(Foto: Atomsko sklonište/Facebook)


Konačno se i to dogodilo - nakon 50 godina poznati pulski sastav Atomsko sklonište nastupio je u pravom atomskom skloništu, i to u Novom Travniku u srcu Bosne. To je atomsko sklonište pretvoreno u kulturni centar otvoren u četvrtak i u njemu se te večeri prije nastupa Atomaca održala izložba slika slovenskog umjetnika Dareta Trobeca.

Tražila se karta više

Vođa grupe Bruno Langer bio je oduševljen što su nastupili u ovom prostoru.

- Bio je ogroman interes, tako da se tražila i karta više, ali s obzirom da se radilo o atomskom skloništu, broj posjetitelja je bio limitiran, kaže Langer koji procjenjuje da je bilo oko 300 ljudi iako je kapacitet skloništa oko 200. "Sjajna je bila atmosfera, publika je uživala dva sata u našoj glazbi. Pozvali su nas na bis i svi su bili zadovoljni. A i mi smo konačno doživjeli da sviramo u atomskom skloništu", kaže Langer. I repertoar je bio atomski - s pjesmama od prvog do zadnjeg albuma, žestoko…

Za vrijeme ovog posljednjeg rata, grad je dugo bio u okruženju pa je spomenuto atomsko sklonište služilo i kao rodilište, kasnije čak i u vrtić. Kasnije je zapušten, no mještani novotravničke Mjesne zajednice Bare su s općinskim vlastima osmislili način kako ga obnoviti.

- Prelijepo je zato da se sada pretvorio u kulturni centar, kaže Langer.

Prostor je preuređen povodom 75. rođendana grada, otvorio ga je načelnik općine Stjepan Dujo, a održana je i konferencija za medije na kojoj su bili prisutni mnogi mediji iz Bosne i Hercegovine.

- Svi su bili uzbuđeni da Atomsko sklonište svira u atomskom skloništu. Jedna predivna večer, s porukama ljubavi i mira, protiv rata i to prije svega nuklearnog. Rekli bi, u skladu s imenom i nekima od njihovih legendarnih pjesama.

Zasluge za ime benda idu pokojnom Bošku Obradoviću.

(Foto: Atomsko sklonište/Facebook)(Foto: Atomsko sklonište/Facebook)

Nastanak imena benda

- Kada smo imali prve probe nazvao je telefonom i pitao je li došlo vrijeme da odredimo ime benda? Ja kažem "Pucaj!", a on kaže "Devet po Merkaliju", ja kažem "Ne valja". On kaže "Lift ekspres", ja kažem "Ne valja", on kaže "Ista djetinjstva", ja kažem "Ne", pa kaže "Atomsko sklonište", a ja kažem "To!", priča Langer. Naziv je inspiriran predstavom održanom u INK-u negdje 1965. na kojoj je bio i Langer, a bavila se antiratnom poezijom. Kada su već odabrali takvo ime, Langer je shvatio da će morati biti i tako orijentirani. Tako je to počelo i sada je priča zaokružena.

- Nema puno bendova koji su svirali u atomskim skloništima. Sada će taj kulturni centar raditi punom parom, a mi smo prvi koji smo u njemu svirali i to je lijepo, zaključuje Langer.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter