JAZZ WAVES

Miguel Zenon i JazzIstra Four nastupili u pulskom Circolu

| Autor: Davor Hrvoj
(Snimio: Davor Hrvoj)

(Snimio: Davor Hrvoj)


Bio je to još jedan koncert koji je zbog nevremena premješten u zatvoreni prostor. Iako se imao održati u Malom rimskom kazalištu, koncert sastava JazzIstra Four meets Miguel Zenon održan je ipak u dupkom ispunjenoj dvorani Zajednice Talijana Circolo u Puli.

Sastavu JazzIstra Four, u kojem su svirali trubač Branko Sterpin, pijanist Marko Črnčec, kontrabasist Vedran Ružić i bubnjar Marco Quarantotto, tom se prigodom pridružio portorikanski alt saksofonist Miguel Zenon.

Zenon je u Pulu došao nakon što je ove godine osvojio nagradu Grammy u kategoriji najboljeg latin-jazz albuma, za album "El Arte Del Bolero Vol. 2." što ga je snimio u duu s pijanistom Luisom Perdomom. Bila je to prigoda da mlađim glazbenicima prenese bogato iskustvo što ga je stjecao svirajući s uglednim svjetskim jazzistima kao što su Tom Harrell, Charlie Haden, Kurt Elling, Steve Coleman, Bobby Hutcherson, Antoniom Sanchezom i drugi, ali i uglednim ansamblima i orkestrima: SFJAZZ Collective, Mingus Big Band, The Vaguard Jazz Orchestra, The Liberation Music Orchestra.

(Snimio: Davor Hrvoj)(Snimio: Davor Hrvoj)

Nakon što su koncert započeli izvedbom skladbe "Libertango" Astora Piazzolle, izvodili su uglavnom Zenonove skladbe koje su iziskivale veliki angažman glazbenika, ali i njegove obrade tradicijskih latino skladbi. Zenon je svirao uvjerljivo i razbarušeno, s maštovitim solima u koja bi uključio poneki citat, primjerice temu standarda "The Way You Look Tonight". Svojim entuzijastičnim izvedbama potaknuo je ostale glazbenike da duboko zarone u skladbe i da iz sebe izvuku neku skrivenu kreaciju, što su činili na zadovoljstvo publike. Bio je to mudro osmišljen projekt, za što je zaslužan Sterpin koji je okupio sastav i inicirao koncert.

Publiku su na kraju koncerta raspametili izvedbom skladbe "Perdido" Zenonovog sunarodnjaka, portorikanskog trombonista Juana Tizola, dugogodišnjeg člana orkestra Dukea Ellingtona za koji je napisao puno skladbi. Jednako uzbudljiva bila je i izvedba skladbe "Caravan" Tizola i Ellingtona koju su odsvirali u dodatku ovog sjajnog koncerta.

Bio je to prvi nastup održan u sklopu manifestacije Jazz Waves na Pulskom kulturnom ljetu koje se nastavlja, a koje će svojim koncertom 8. lipnja u Malom rimskom kazalištu zaključiti trio slavnog kubanskog pijanista Gonzala Rubalcabe u programu Turning Point.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter