Bez dobrega grojza nema ni dobrega vina, govorio je moj nono Ivan. Ja koji sam kao mali s njim odlazio u brajde, vremenom sam zavolio vinarstvo i poljoprivredu i shvatio da je nastaviti nonovu tradiciju pravi put i za mene, kaže Luka Marčeta
Luka, sinovi Ivan i Igor i otac Dario
Mnogim gurmanima i ljubiteljima dobrog vina prezime Marčeta već dugi niz godina sinonim je za vrhunske gastro-enološke užitke. Jug Istre još u antičkim je vremenima bio prepoznat kao područje s kojeg stižu najbolja vina i maslinova ulja. Tradicija uzgoja vinove loze i masline već desetljećima je upisana i u obiteljski DNK obitelji Marčeta.
Već stotinjak godina na obiteljskom imanju Marčeta u Valbandonu, u općini Fažana, izmjenjuju se generacije upornih i vrijednih proizvođača vina i maslinovog ulja.
- Tradicija poljoprivrede i vinarstva počinje dolaskom naših predaka 1923. godine iz mjesta Borinići s Barbanštine. "Bez dobrega grojza nema ni dobrega vina", govorio je moj nono Ivan. Ja koji sam kao mali s njim odlazio u brajde, vremenom sam zavolio vinarstvo i poljoprivredu i shvatio da je nastaviti nonovu tradiciju i za mene pravi put. Danas tu istu tradiciju i ja prenosim na svoju djecu, ističe Luka Marčeta s ljubavlju o dugoj obiteljskoj tradiciji i strasti s kojom proizvode svoja vina. Iskustvo i znanje u tom poslu gradilo se korak po korak te prenosilo sljedećim naraštajima, tako da se poljoprivredom, u kojoj je na prvom mjestu vinarstvo, danas bavi već treći naraštaj u obitelji.
- Prije tridesetak godina počeli smo ulagati u nove tehnologije i u proizvodnju vina, a prva zlatna medalja koju smo još daleke 1995. godine dobili na porečkoj Vinistri bila nam je dodatni poticaj da krenemo u proširenje podruma i snažno se posvetimo proizvodnji vina. Naši vinogradi nalaze se u okolici Valbandona, znači u najljepšem dijelu Istre, te rastu na čuvenoj istarskoj crvenici, što i našim vinima daje poseban karakter i pečat, kaže Luka.
Luka Marčeta
Sedamdeset posto obiteljskih vinograda danas čini najprepoznatljivija domaća sorta malvazija, tu je i nešto malo chardonaya i malo terana, dok ostale sorte kupuju od svojih kooperanata. U zadnjih nekoliko godina podigli su nove i obnovili stare nasade vinograda.
Sistem uzgoja grožđa je tipičan za ovo područje. Uz sisteme za navodnjavanje, pojašnjava nam Luka Marčeta, dobivaju kvalitetno grožđe s optimalanim odnosom šećera i kiselina, što je garancija za visoko kvalitetna vina. Grožđe dolazi u moderno opremljen podrum ukopan u zemlju s najsuvremenijom tehnologijom. Nakon prerade i fermentacije dio vina pije se svježe, dok dio odležava u drvenim bačvama po nekoliko godina. Manja količina grožđa prerađuje se i koristi za proizvodnju pjenušaca, čime upotpunjuju svoj asortiman.
U zadnjih nekoliko godina povećavali su proizvodnju i promijenili dizajn svojim proizvodima te izišli izvan granica Istre. Etiketa Marčeta danas se može pronaći u vinskim kartama mnogih uglednih restorana širom Hrvatske, a povećanjem proizvodnje ispunile su se pretpostavke da krenu i s prodajom vina izvan hrvatskih granica. U rad se, po potrebi, uključuje i cijela obitelj, a u punjenju i pakiranju pomažu i sinovi koji se tako spremaju s vremenom preuzeti tradiciju kao četvrta generacija obiteljskih vinara.
Uz vinski podrum u Valbandonu nalazi se i prostor uređen za prezentaciju i degustaciju njihovih vina, rakija i maslinovog ulja koje organiziraju uz najave za pojedince ili grupe do pedesetak osoba. U planovima za naredno razdoblje nalazi se i onaj o uređenju trgovine za prodaju, čime bi zaokružili ponudu. Napomenimo za kraj i da za goste, ovisno o njihovoj želji, nude i smještaj s ponudom hrane.
Osim kvalitetnim i vrhunskim vinima, vinarija Marčeta može se pohvaliti i mnogobrojnim nagradama koje dokazuju njihovu izvrsnost. Tako su i ove godine s puno uspjeha nastupili na Vinistri, a zlatne medalje na toj najvećoj vinskoj smotri u Hrvatskoj osvojila su tri Marčetina vina - svježa Malvazija 2020., odležana malvazija Venka i cuvée crno vino Palun. Osim vina, u ponudi imaju i devet vrsta rakija, te ekstradjevičansko maslinovo ulje "Nonina ulika" koje će svakom jelu utisnuti prepoznatljiv gastronomski doživljaj Istre.