NAŠA MEDIŽIJA

HUMSKA SMOTRA ŽESTICA: Domaća rakija nekad se koristila kao analgetik protiv bolova ili kao antiseptik, a DANAS JE ISTARSKI BREND

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


Bisku u Humu proizvodimo po receptu plovana koji ju je spremao kao ljekoviti pripravak za liječenje određenih bolesti, od komovice s dodatkom lišća imele. To se dan, danas drži kao originalni humski proizvod, otkrio je Elvino Prodan, humski župan "na leto dan"

Domaća obična rakija proizvedena na tradicionalan način od grožđanog dropa u lambiku, "aromatizirana" s ljekovitim biljem, imelom, ili pak drenom, mušmulom, žižulama, bazgom, tartufima pa i češerima, zahvaljujući Humu potvrdila je svoje mjesto na kraljevskom tronu među žesticama.

Humska smotra domaćih rakija pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija", (naravno ako se pije u malim količinama), jedina takva specijalizirana u hrvatskim okvirima, u svom je devetnaestom izdanju u najmanjem gradu na svijetu okupila trideset i dva proizvođača s čak 149 uzoraka rakija.

Popularizacija

Kada u Humu već populariziraju rakiju kao kraljicu žestica, imaju i svoga viteza i princezu od istrijanske rakije. Nisu to, kako je upozorio Šajeta vodeći program humske smotre, oni koji su popili najviše rakije, već koji su najviše doprinijeli organizaciji i promidžbi smotre.

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

Za doprinos u popularizaciji rakije vitezom od istrijanske rakije ove je godine proglašen Aleksandar Merlak iz Udruge Hum, a princezom Dores Blagonić iz Huma. Humski župan "na leto dan" Elvino Prodan, vlastodržac s jednogodišnjim mandatom, dotaknuo im je mačem rame i proglasio ih vitezom, odnosno princezom od istrijanske rakije u ime Boga i Marije. Lentu im je stavila županijska pročelnica za turizam Nada Prodan Mraković.

Hum je ponosan vlasnik ne samo titule najmanjeg grada na svijetu, već i grada biske pa se dodjeljuje i Velika povelja za najbolju bisku smotre koja je pripala Draganu Bančiću iz Pule.

- Tajna dobre biske je u tome da se radi s ljubavlju, s kvalitetnom rakijom i dobro osušenom imelom, povjerio nam je Bančić. Rakiju proizvodi već dvadesetak godina, za svoje potrebe, u malom kotlu zapremine 35 litara.

Iako bisku danas spravljaju proizvođači rakija širom Istre, prvi cjeloviti recept pripisuje se pokojnom humskom župniku Josipu Vidau pa si Hum uzima za pravo nazvati se postojbinom biske gdje se ova rakija spravlja od kvalitetne domaće rakije i listova imele, grma polunametnika na listopadnom i crnogoričnom drveću.

- Domaću rakiju nekoć su držali po konobama, nisu znali što bi s njom. Sada ima široku primjenu, u raznim varijantama, a pogotovo biska koja je bila osnovni pokretač humske smotre. Bisku u Humu proizvodimo po receptu plovana koji ju je spremao kao ljekoviti pripravak za liječenje određenih bolesti, od komovice s dodatkom lišća imele. To se dan, danas drži kao originalni humski proizvod. Župnik je vjerojatno dodavao još neke trave, a mi smo preuzeli slogan da je domaća rakija naša medižija jer je to stvarno medižija. Nekada se koristila ako ništa drugo kao analgetik protiv bolova, ali i kao antiseptik, rekao je humski župan "na leto dan" Elvino Prodan.

15 velikih zlata

O kvaliteti ovosezonskih rakija dovoljno govori podatak da je od ukupno 149 uzoraka, 114 rakija osvojilo povelju, od toga je čak 15 rakija osvojilo veliko zlato. Veliku zlatnu povelju u kategoriji liker dobili su OPG Dario Sirotić za višnju, Istarska kapljica za amarenu, OPG Ivan Jermaniš za višnju, Istarska kapljica za Sambucinu, obrt Novak za višnju i obrt Imela za borovnicu.

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

U kategoriji rakije s travama, OPG Franko Blagonić za stolisnik, Sempervivum za pelinkovac i Istarska kapljica za travaricu Medižija. U kategoriji rakije s voćem, OPG Denis Grabar za dren, Gir d.o.o. Karlić tartufi za bisku sa tartufima i OPG Zidarić za mušmulu. U kategoriji domaća obična rakija, Sempervivum za komovicu i OPG Zidarić za Lozovaču te u kategoriji voćni destilat, OPG Zidarić za dunju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter