Rakija se, u malim količinama, od pamtivijeka u narodu tretirala kao medižija, a upravo su s time na umu u najmanjem gradu na svijetu prije dva desetljeća pokrenuli smotru koja je s vremenom nadišla značaj Huma pa i Istre i pozicionirala Hum kao referentno mjesto za rakije, a danas, sutra i kao jedno od polazišta za njihovu zaštitu. To bi se, povjerio nam je Marin Krota iz Udruge Hum, moglo dogoditi do iduće smotre i doprinijeti da Hum ostane i postane centar rakija Istre pa moguće i Hrvatske
Dragan Bančić najbolji je istarski meštar od rakij. Voćna rakija ovog malog proizvođača iz istoimenog pulskog OPG-a, ovjenčana je Velikom poveljom za najbolju rakiju 21. smotre domaćih rakija Istre, proizvedenih od grožđanog dropa u lambiku, koja je pod sloganom "Domaća rakija je naša medižija" održana u Humu, najmanjem gradu na svijetu.
Hum je postojbina biske, recept za ljekovitu žesticu usavršio je humski svećenik i poznavatelj pučke medicine Josip Vidau, pa se na smotri dodjeljuje i Velika povelja za najbolju bisku, a koja je ove godine pripala OPG-u Frane za bisku od žute imele.
Humska smotra, vjerojatno jedina takva specijalizirana u hrvatskim okvirima, okupila je rekordnih trideset i pet proizvođača s čak 190 uzoraka rakija u osam različitih kategorija: biska, domaća obična, rakija s travama, medenica, voćni destilat, brinjevača-smrička, voće u rakiji, te liker.
O odličnoj kvaliteti ovosezonskih rakija dovoljno govori podatak da su četiri rakije osvojile Veliku zlatnu povelju, od toga dvije su pripale Tadeju Kavaliču Istrape distillery za gin sa likerom od refoška i za gin sa žižulama, potom firmi Karlić tartufi za teranino sa tartufom te OPG-u Libero Sinković za medenicu. Na humskoj smotri, uz četiri velike zlatne povelje, dodijeljeno je i 37 zlatnih povelja, 59 srebrnih i 56 brončanih.
Žiri je u Humu zasjedao tjedan dana uoči smotre, a rakije su ocjenjivali enolozi, sommelieri i certificirani senzorni analitičari u suradnji s Institutom za poljoprivredu i turizam Poreč. Koristili su metodu sto bodova, standardnu metodu međunarodne asocijacije za vinogradarstvo i vinarstvo iz Pariza koja se primjenjuje na natjecanjima po cijelom svijetu. Ocjenjivao se izgled rakija, bistroća i boja. Karakteristike mirisa, intenzitet, kvaliteta i tipičnost. Iste stvari su se ocjenjivale za okus, uz harmoničnost i opći dojam cijele rakije.
- Osim odlične kvalitete rakija koja je na standardno dobroj razini, izdvojio bi nekoliko zanimljivih proizvoda kojima se iz godine u godinu povećava broj, poput rakije s industrijskom konopljom, gina s likerom od refoška, gina s žižulama, medenice s tartufom, likera od malvazije, naranče i ružmarina, likera s crnim maslinama, meni vrhunskog likera od oraha i biljke babin zub. Proizvođači su sve maštovitiji i osim kvalitetom, ističu se kreativnošću kao još jednom dodatnom kvalitetom i bogatstvom koje treba sačuvati i poticati. Humska smotra ima jako veliku ulogu u očuvanju tradicijske proizvodnje i zasigurno je podrška svim tim proizvođačima rakija koji su možda malo u sjeni vinara i maslinara, ali polako iz nje izlaze, izjavio je predsjednik žirija Igor Lukić.
- Smotra u Humu promovira sve te male proizvođače rakije koji se toliko trude da na neki način čuvaju stečevine naše Istre, one Istre kakvu poznamo po našim nonetima i nonama, poručio je gradonačelnik Buzeta Damir Kajin.
OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA