Ilustracija (Pexels)
Jeftiniji komadi mesa znaju biti znatno tvrđi i teški za žvakanje, no to ne znači da biste ih trebali izbjegavati u kuhinji. Umjesto toga naučite ih pripremiti na odgovarajući način. Nudimo vam nekoliko savjeta za omekšavanje tvrđeg i jeftinijeg komada mesa u nastavku teksta, prenosi Dnevnik.hr.
Ako želite tvrd komad mesa pretvoriti u mekan i ukusan zalogaj, izložite ga dugotrajnoj termičkoj obradi na nižim temperaturama. To je ujedno i tajna dobrog gulaša. Žilave kocke za gulaš pretvaraju se u mekane zalogaje koji se tope u ustima ako jelo kuhate na laganoj temperaturi po nekoliko sati.
Tanje komade mesa omekšajte u marinadi koja je temeljena ne nekom izvoru kiseline. Upotrijebiti možete različite vrste octa, citrusno voće poput limuna, limete i naranče, a poslužit će čak i marinada bazirana na vinu. Kisele marinade pomažu u razgradnji mišićnog tkiva i daju mekaniji komad mesa nakon kuhanja ili pečenja.
Bat za meso sjajan je dodatak svakoj kuhinji. On vam omogućuje da omekšate meso, ali i da izravnate površinu šnicle te tako omogućite ravnomjerniju termičku obradu. Željeni komad mesa stavite između dvije prozirne plastične folije i udarajte ga batom sve dok niste zadovoljni rezultatima. Ako nemate bat za meso, poslužiti se možete i nekim drugim težim predmetom, primjerice tavom ili mužarom.
Meso možete omekšati i – solju. Obilato nasolite komad mesa koji planirate ispeći otprilike sat vremena prije termičke obrade kako bi lakše razgradili proteine. Kad ste spremni za pečenje, isperite višak soli i dobro posušite komad mesa prije nego što ga stavite na tavu, roštilj ili lim za pečenje.
Rezanje na tanke kriške može pomoći pri skraćivanju čvrstih mišićnih vlakna mesa i učiniti svaki zalogaj ugodnijim za jelo. Važno je napomenuti da se meso treba rezati suprotno od smjera mišićnih vlakana, a ne usporedo s njima kako biste dobili sočniji komad mesa. Meso možete izrezati prije ili nakon termičke obrade ovisno o tome što pripremate.