(Snimio Milivoj Mijošek)
Bobolo fest, Dani puževa u Livadama, posvećeni pužu, namirnici koja je dio ljudske prehrane još od prapovijesti, održat će se 9. i 10. lipnja u Konobi "Dorjana" u svom petom izdanju.
U Livadama, u srcu Motovunske šume, najpoznatijem staništu tartufa, na svjetsku gastro kartu pozicionirali su se zahvaljujući skupocjenim podzemnim gljivama. Manje je poznato da dio tradicijske kuhinje tog južnog dijela oprtaljske općine čine i puževi pa u cilju obogaćivanja turističke ponude, u Konobi "Dorjana" petu godinu organiziraju ovu gastro manifestaciju uz podršku Turističke zajednice Općine Oprtalj.
Vlasnica konobe Dorjana Basaneže vjerojatno je među rijetkima, ako ne i jedina u dolini rijeke Mirne, koja uz tartufe promovira jela od puževa kao još jednu gastro tradiciju zavičaja. Stari recept potječe iz Gradinja, gdje su nekoć puževi bili specijalitet, a mještane su na tamošnjem dijalektu nazivali - magna boboli po lokalnom nazivu za puževe koji se dan danas koristi.
Na tragu diversifikacije gastronomske ponude konoba i restorana u Istri, u Konobi "Dorjana" baziraju se na lokalnom identitetu i očuvanju autohtonih resursa. Time promoviraju i održivi turizam jer se bave lokalnom gastronomijom, promoviraju kulturu zavičaja, a ujedno i educiraju o pomalo zaboravljenoj gastronomiji toga djela unutrašnje Istre.
Tijekom petka i subote, uz prethodnu rezervaciju, od 12 do 22 sata, Konoba Dorjana će nuditi jela na bazi puževa: bruskete s puževima, fritaju od šparoga i puževa s crnim tartufom, siciljansku caponatu s puževima i puževe na istarski. Za one koji su spriječeni doći na Bobolo fest, a željeli bi probati specijalitete od puževa, mogu se u Livade uputiti kad god jer ih u autohtonom ambijentu ove tipične istarske konobe nude u redovnoj ponudi tijekom cijele godine.