5. Vodnjan Film Festival

Deset filmova različitih žanrova i formata: Od igranih, preko dokumentarnih do animiranih

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


U subotu, 31. kolovoza, u šumici pokraj bivše kasarne u Fažani, održava se peti i posljednji Vodnjan Film Festival u Fažani Film Festival (VFFuFFF). Početak manifestacije zakazan je za 19 sati. U ovogodišnjem izdanju festivala, za prestižne Zlatne strijele natječe se deset filmova različitih žanrova i formata, od igranih, preko dokumentarnih, do eksperimentalnih i animiranih.

Tradicionalno, Zlatne strijele dodjeljuju festivalska publika i stručni žiri. Program upotpunjuju standardna Glazbena sekcija festivala (GSF) i posebna nagradna lutrija za publiku: organizatori su i ove godine pripremili petnaestak vrijednih nagrada za goste i prijatelje festivala.

Kao poseban dodatak posljednjem festivalu, organizatori priređuju veliku premijeru prvog istarskog 3D filma »King Fear« u produkciji Novog vodnjanskog filmskog vala. Kako bi publika u potpunosti doživjela ovu avanturu, organizatori su pripremili 200 3D naočala koje će gledateljima omogućiti da urone u ovo posebno iskustvo. Ulaz na festival je besplatan.

VFFuFFF je (među)narodni filmski festival posvećen nekonvencionalnom filmskom stvaralaštvu koji se ne uklapa u standardne filmsko-festivalske obrasce, kao ni u mnoge druge. U

natjecateljskom programu festivala, koji nema zadanih tematskih i žanrovskih smjernica, prikazuju se kratkometražni filmovi nezavisne produkcije bez post-produkcijskih zahvata, odnosno oni koji nisu prošli proces montaže, oblikovanja i podlaganja zvuka i glazbe, uređivanja slike, video-efekata, kompjuterske animacije, Camere obscure i drugih načina obrade filma. Festival je 2020. godine osnovao kolektiv Novi vodnjanski filmski val (NVFV), uz podršku udruge Prostor za urbanu kulturu iz Fažane. Prvo izdanje VFFuFFF-a održano je u ljeto 2020. godine u dvorištu Kasarne u Fažani. Od tada, VFFuFFF se svake godine, na istom mjestu, tradicionalno održava početkom rujna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter