ZFF:

"Moj prvi film" posvećen slavnim češkim autorima

Hina

Hina


Moj prvi film, tradicionalni popratni program Zagreb Film Festivala, ove je godine posvećen prvijencima klasika češke kinematografije uglavnom snimljenima šezdesetih godina u razdoblju takozvanog češkog novog vala.

Selektor programa filmski kritičar Nenad Polimac kaže kako je češka jedna od rijetkih kinematografija u kojima je domaći film često gledaniji od holivudskog, a sredinom šezdesetih nije bilo dvojbi o tome koja je najvažnija mali kinematografija na svijetu.

"Češki novi val osvojio je ne samo festivale, nego i kinomreže", podsjetio je Polimac u najavi Mog prvog filma, koji će tijekom festivala prikazati ukupno šest uspješnica češke kinematografije.

Jednom od njih počinje program - dugometražni prvijenac Miloša Formana "Crni Petar" priča je generacijskoj otuđenosti iz 1963. s glavnim likom tinejdžera koji radi u dućanu, snimljena u maniri 'cinema veritea'. Ta je komedija slavnog redatelja svojedobno i na ovim prostorima imala veliku gledanost.

Prikazat će se i "Dijamanti noći" iz 1964. Jana Nemeca, adaptacija autobiografske pripovijesti "Tama nema sjenku" Arnošta Lustiga, čovjeka koji je preživio holokaust. To je priča o dva židovska mladića koji pobjegnu iz vlaka koji ih prevozi u koncentracijski logor. Miješajući sadašnjost, fantazije i sjećanja, redatelj uz pomoć estetike čistog filma prikazuje stanje uznemirenog ljudskog uma.

Film "Intimno osvjetljenje "(1965.)  Ivana Passera opisuje se kao "tužna komedija", koja se događa tijekom jednog vikenda u kući na selu gdje se nakon deset godina ponovno susreću dva klasična glazbenika, bivši prijatelji iz razreda.

Passer je radio kao scenarist na svim češkim filmovima Miloša Formana, a "Intimno osvjetljenje" jedino mu je redateljsko ostvarenje prije emigracije u SAD.

Program donosi i film "O nečemu drugome" (1963.) Vera Chytilove  o dvije žene u tridesetim godinama koje se ne znaju, ali se suočavaju s istim problemom - gimnastičarka i kućanica osjećaju monotoniju svakodnevnog života i želju za promjenom.

Chytilova u svom prvom filmu istražuje omiljenu temu ženske emancipacije, a tri godine poslije snimila je svoj kultni film "Ivančice" (1966.), kontroverzni anarhistički rad s atipičnim junakinjama i apstraktnom pričom koji je zabranjen za prikazivanje.

Neizostavan je i film "Strogo kontrolirani vlakovi" (1966.)  Jirija Menzela, legendarna adaptacija novele Bohumila Hrabala o odrastanju mladog i neiskusnog šegrta čuvara željezničke stanice u središnjoj Češkoj krajem Drugog svjetskog rata. Menzelov prvijenac osvojio je 1967. Oscara za najbolji strani film.

Polet prvaka novog vala poniklih sa slavne akademije FAMU ugušen je ulaskom sovjetskih tenkova u Prag 1968., no duh  pokreta nije se sasvim ugasio. Jedan od onih koji su ga njegovali desetljećima kasnije je bio Jan Sverak, čiji će prvijenac "Osnovna škola" (1991.) zaključiti ovogodišnji program Moj prvi film.

Riječ je o komediji smještenoj u razdoblje nakon Drugog svjetskog rata, u muški razred poznat po lošem vladanju. Nakon što izlude učiteljicu, na zamjenu dolazi  strogi učitelj koji ipak ima jednu veliku slabost: ljubav prema ženama.

Taj je autobiografski mozaik autorovih uspomena iz djetinjstva bio nominiran za Oscara 1992. godine za najbolji strani film. Autor scenarija je redateljev otac, Zdenek Sverak, s kojim je surađivao i na Oscarom nagrađenom filmu "Kolja". (Hina) 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter