MALI KUHINJSKI TRIKOVI: Gdje je najbolje spremiti paprike da ostanu svježe i hrskave?
| Autor: Glas Istre
(Unsplash)
Hladnjak, smočnica ili kuhinjski pult – različito voće i povrće zahtijeva različite uvjete čuvanja. Kada je riječ o svježim paprikama, optimalni uvjeti čuvanja su ključni jer značajno mogu produljiti vijek trajanja. Naime, spremljene u hladnjak, paprike mogu potrajati do dva tjedna, piše tportal.
Hrskave i osvježavajuće, paprike su jedan od najjednostavnijih načina da svom tanjuru dodate malo zdrav boje. Dostupne u nijansama zelene, narančaste, crvene i žute, paprike različitim jelima daju neodoljivu boju, ali prepoznatljiv, bogat okus. Mnogi ih obožavaju jesti prerezane na pola i zapečene, narezane na kockice i dodane u salatu ili prijane u sočnom umaku. Bogatstvo okusa i mogućnost kombinacija im se ne može poreći, no kako ih čuvati često nije jasno definirano. Treba li paprike čuvati u hladnjaku ili na sobnoj temperaturi? A kako pak sačuvati ostatke polovice paprike, a da pritom ostanu svježe?
Prema riječima Maddy Rotman, voditeljice odjela za održivost u Imperfect Foodsu, svježe paprike vole hladno. Zbog toga ih uvijek treba držati u hladnjaku. 'Kada ih se drži na kuhinjskom pultu, paprike mogu trajati oko pet dana, ali u hladnjaku mogu ostati svježe i do dva tjedna,' kaže.
No, to ne znači da omekšane paprike koje su više mekane nego hrskave treba baciti. Takve paprike odlične su za pečenje i dodavanje u umake i variva ili pak kiseljenje.