HIGIJENA U KUĆANSTVU

Sezona virusa je pred vratima! Evo ključnih trikova kako zaštititi svoj dom prije nego bude prekasno

| Autor: Mija Dropuljić
(Pexels)

(Pexels)


Gotovo nitko ne voli čišćenje. Radnje poput ribanja i brisanja oduzimaju puno vremena koje bismo zasigurno mogli ugodnije provesti.

Ali u ovo vrijeme virusnih bolesti posebno je važno češće čišćenje i pojačan fokus na temeljitu higijenu kako bi se spriječilo širenje klica i virusa.

Redovito dezinficirajte predmete kao što su kvake na vratima, prekidači za svjetlo, daljinski upravljači, rukohvati, tipkovnice i pametni telefoni jer se oni posebno često dodiruju.

Prozračite svoje stambene prostore nekoliko puta dnevno kako biste pospješili cirkulaciju zraka i smanjili koncentraciju patogena u zraku u prostoriji.

Koristite zasebne krpe za različite površine i mijenjajte ih često kako biste spriječili širenje klica.

Evo koje još predmete trebate češće čistiti u ovo tmurno godišnje doba:

Kuhinjske radne ploče

Često dolaze u kontakt s hranom, mrvicama i bakterijama. Stoga obrišite radne površine višenamjenskim sredstvom za čišćenje nakon kuhanja i jela.

Posuđe

Pravovremeno pranje sprječava neugodne mirise i nakupljanje bakterija. Zato operite posuđe nakon svakog obroka ili ga stavite u perilicu posuđa.

Sudoper

U sudoperu se nakupljaju ostaci hrane što može uzrokovati pojavu klica. Temeljito obrišite sudoper nakon svake upotrebe.

Kupaonski umivaonik

Na njemu se primjerice ostaci paste za zube i sapuna vrlo brzo nakupljaju. Stoga svakodnevno prebrišite umivaonik vlažnom krpom ili blagim sredstvom za čišćenje.

WC školjka

Ovdje je posebno važna higijena. Redovito čišćenje WC školjke i brisanje sjedala pomoći će u smanjenju klica.

Kanta za smeće

Puna kanta za smeće brzo privuče bakterije i neugodne mirise. Ispraznite kantu za smeće kada je puna i očistite je po potrebi.

Kvake i prekidači za svjetlo

Stalno ih se dodiruje i mogu prenijeti klice. Svakodnevno ih brišite krpom za dezinfekciju.

Podovi u vrlo posjećenim prostorima (npr. kuhinja, hodnik)

Brzo se zaprljaju od prašine, mrvica i prljavštine s cipela. Pometite ili usisajte ta područja, posebno nakon kuhanja ili kada je uneseno mnogo prljavštine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter