Mladi listovi, nježni i mirisni, daju nježan okus raznim pripravcima, a najjednostavnije ga je iskoristiti ubacivanjem cvjetnih latica u salate, posebno navečer što će vam pomoći da zaspite.
Možete napraviti i izvrsna jela:
- juhe: dodaju dašak svježine i profinjenog okusa
- prilozi: kuhani i pirjani na maslacu s ribanim sirom, na ulju s češnjakom i čilijem ili pirjani s krumpirom, rajčicom i maslinama, postaju ukusan i nutritivno bogat prilog
- slane pite: dostojna su zamjena za špinat, dajući jedinstven okus i intenzivnu zelenu boju
- omleti: dodani sirovi ili kuhani, obogaćuju jaja okusom i teksturom
- pekmezi: odličan džem priprema se s laticama maka
S druge strane, mak je prava riznica hranjivih tvari i okusa:
- kruh i slastice: savršeno za aromatiziranje kruha, grisina, keksa, kolača i savijača, dajući hrskavi dodir i karakterističan okus
- jogurt i granola: dodajte hrskavost i hranjivost jogurtu, granoli i voćnim salatama
- umaci i začini: idealni za pripremu umaka za tjesteninu, pesta i preljeva za salatu, dajući nepogrešiv okus
Uz prstohvat kreativnosti, mak postaje svestran sastojak u kuhinji, sposoban iznenaditi svojim jedinstvenim okusom i svojim blagotvornim svojstvima.