svestran sastojak

Magičnost maka: Od salata do slasnih pita

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Mladi listovi, nježni i mirisni, daju nježan okus raznim pripravcima, a najjednostavnije ga je iskoristiti ubacivanjem cvjetnih latica u salate, posebno navečer što će vam pomoći da zaspite.

Možete napraviti i izvrsna jela:

  • juhe: dodaju dašak svježine i profinjenog okusa
  • prilozi: kuhani i pirjani na maslacu s ribanim sirom, na ulju s češnjakom i čilijem ili pirjani s krumpirom, rajčicom i maslinama, postaju ukusan i nutritivno bogat prilog
  • slane pite: dostojna su zamjena za špinat, dajući jedinstven okus i intenzivnu zelenu boju
  • omleti: dodani sirovi ili kuhani, obogaćuju jaja okusom i teksturom
  • pekmezi: odličan džem priprema se s laticama maka

S druge strane, mak je prava riznica hranjivih tvari i okusa:

  • kruh i slastice: savršeno za aromatiziranje kruha, grisina, keksa, kolača i savijača, dajući hrskavi dodir i karakterističan okus
  • jogurt i granola: dodajte hrskavost i hranjivost jogurtu, granoli i voćnim salatama
  • umaci i začini: idealni za pripremu umaka za tjesteninu, pesta i preljeva za salatu, dajući nepogrešiv okus

Uz prstohvat kreativnosti, mak postaje svestran sastojak u kuhinji, sposoban iznenaditi svojim jedinstvenim okusom i svojim blagotvornim svojstvima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter