Ilustracija (Unsplash)
U nastavku teksta donosimo vam određene namirnice koje mogu izazvati trovanje ako ih čuvate u frižideru, piše N1.
Čak ni svježem đumbiru nije mjesto u frižideru. To je zato što plijesan počinje rasti na njemu veoma brzo, piše Danas. Stvaranje plijesni na svježem đumbiru potiče niska temperatura i vlažnost, što ga onda može učiniti vrlo toksičnim.
Ako se nalazi u vašem frižideru, preporučljivo je da ju pojedete u roku od 24 sata. Pored toga, kaže se da kuhana riža ima potencijal da razvije bakteriju zvanu b.cereus, koja je povezana s trovanjem hranom.
Crveni luk je sličan bijelom luku i ne treba ga ostavljati u frižideru. Ne samo da nije preporučljivo ostavljati polovicu crvenog luka, vec´ ne treba ostavljati ni cijeli luk jer uvlači bakterije iz svog okruženja. Istraživanja su pokazala da mnogi Amerikanci čiste svoje frižidere jednom ili dvaput godišnje, pa su njihovi frižideri leglo bakterija.