HRANJIVE TVARI

Ne bacajte vodu od kuhanja tvrdo kuhanih jaja: Evo kako je ponovno iskoristiti za svoje biljke

| Autor: Šarlota Brnčić
(iStock)

(iStock)


Ljuske jajeta su vrlo bogate kalcijem i drugim nutrijentima kao što su fluor, bakar, željezo, cink i silicij.

Ove tvari su vrlo korisne ne samo za naše tijelo, već i za dobrobit lončanica ili vrtnih biljaka.

Tijekom kuhanja jaja ljuske ispuštaju dio hranjivih tvari u vodu, a koja je tako obogaćena elementima koji su previše dragocjeni da bi se bacali u odvod sudopera.

Tu vodu možete ponovno upotrijebiti za zalijevanje vaših biljaka u posudama ili u vrtu, opskrbljujući ih mineralnim solima korisnim za njihovu dobrobit uz jednostavnu hidrataciju – ali obratite pozornost na ove mjere opreza:


  • voda se mora ostaviti da se ohladi nekoliko sati prije upotrebe na biljkama, jer bi previsoka temperatura oštetila biljke
  • voda za kuhanje jaja može se koristiti samo za biljke ako nije posoljena: kuhinjska sol je, naime, neprijatelj razvoja biljaka, jer “spali” lišće (osobito mlađe), oštećuje sve plodove i cvjetove, blokira razvoj korijena
  • važno je štedljivo koristiti vodu za kuhanje jaja: upravo zato što je voda puna mineralnih soli, treba je koristiti samo jednom mjesečno (s istom učestalošću kao i gnojiva), jer je višak soli kontraproduktivan i ubija biljke umjesto da ih njeguje

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter