Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da su odrasli ljudi koji su se pridržavali prehrane s uglavnom biljnom hranom, u usporedbi s onima koji su imali najmanje pridržavanje, imali 16% niži rizik od kardiovaskularnih bolesti; oko 32% niži rizik od umiranja od kardiovaskularne bolesti; i 18% do 25% niži rizik od rane smrti od bilo kojeg uzroka
Ako jedete više povrća, a meso svedete na minimum duže ćete živjeti, a i smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Nova studija sugerira da je konzumiranje biljne prehrane povezano s boljim zdravljem srca i nižim rizikom od smrti, rekao je glavni autor studije Casey Rebholz, docent na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health u Baltimoreu.
Studija je obuhvatila podatke o 12.168 odraslih osoba srednjih godina u Sjedinjenim Državama, koje su dobili iz studije Nacionalnog instituta za srce, pluća i krv.
Ljudi, koji su praćeni od 1987. do 2016., na početku studije nisu imali kardiovaskularne bolesti, piše CNN.
Istraživači su pomno razmotrili uobičajenu prehranu svake odrasle osobe i njezino zdravlje srca kasnije u životu, uključujući i jesu li im dijagnosticirani moždani udar, zatajenje srca ili druga stanja povezana s kardiovaskularnim bolestima.
Nakon analize podataka, istraživači su otkrili da su odrasli ljudi koji su se pridržavali prehrane s uglavnom biljnom hranom, u usporedbi s onima koji su imali najmanje pridržavanje, imali 16% niži rizik od kardiovaskularnih bolesti; oko 32% niži rizik od umiranja od kardiovaskularne bolesti; i 18% do 25% niži rizik od rane smrti od bilo kojeg uzroka.
Studija je imala određena ograničenja, uključujući da su se podaci o unosima prehrane temeljili na tome da su ljudi sami izvještavali o svojim prehrambenim navikama, što predstavlja rizik od pogreške u mjerenjima.
Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo postoji li uzročno-posljedična veza i kako bi se utvrdilo kako moderna opskrba hranom može utjecati na ishode, budući da podaci u studiji potječu iz prošlih godina.
Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, kardiovaskularne bolesti, poremećaji rada srca i krvnih žila glavni su uzrok smrti globalno.