Ilustracija (Unsplash)
Šećer često doživljavamo kao neizbježan dodatak svakodnevnim namirnicama, no njegova pretjerana konzumacija može imati ozbiljne posljedice. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), dodani šećeri ne bi trebali činiti više od 10% dnevnog unosa kalorija.
Ipak, šećer nije prisutan samo u očitim namirnicama poput čokolade ili gaziranih pića, skriva se u pecivima, voćnim sokovima, pa čak i u mješavinama čajeva. Kada ga unosimo u prekomjernim količinama, tijelo nam šalje jasne signale. Prepoznate li neke od njih, možda je vrijeme da preispitate svoj odnos prema šećeru. Donosimo vam ključne znakove na koje treba obratiti pažnju prema riječima stručnjakinje za dijabetes dr. Serene Missori.
Ako često osjećate neodoljivu potrebu za slatkišima, razlog bi mogao biti nagli pad šećera u krvi. Kada unosimo previše jednostavnih šećera, razina glukoze u krvi brzo raste, a potom i naglo pada zbog povećanog izlučivanja inzulina. Ovaj proces uzrokuje osjećaj "hipoglikemije" – tijelo traži još šećera kako bi nadoknadilo nagli pad energije.
Inzulin, ključni hormon za regulaciju šećera u krvi, također potiče skladištenje masnoća. Prekomjeran unos šećera može dovesti do otpornosti na inzulin, što dodatno povećava nakupljanje masnog tkiva, posebice u području trbuha. Također, višak šećera može ubrzati nastanak masne jetre, što uzrokuje dodatne zdravstvene probleme.
Prekomjeran unos šećera negativno utječe na elastičnost i strukturu kože. Višak glukoze pokreće proces poznat kao glikacija, pri kojem dolazi do razgradnje kolagena i elastina – ključnih proteina koji održavaju kožu mladolikom. Osim toga, višak šećera može uzrokovati pojavu tamnih mrlja i bora, čineći kožu manje otpornom na vanjske utjecaje.
Iako šećer osigurava energiju našim stanicama, neuravnotežen unos može izazvati suprotan efekt. Ako razina šećera u krvi naglo oscilira, tijelo se suočava s osjećajem iscrpljenosti, umorom i promjenama raspoloženja.
Povišena razina šećera, praćena neučinkovitim djelovanjem inzulina, može dovesti do stanja kada se osjećamo bezvoljno unatoč visokom unosu kalorija.
Previše šećera remeti ravnotežu u crijevnoj flori. Promjene u mikrobioti crijeva, poznate kao disbioza, mogu dovesti do nadutosti, proljeva, zatvora i osjećaja težine nakon obroka. Dugoročno, disbioza slabi imunološki sustav, čiji je velik dio smješten upravo u crijevima, te negativno utječe na apsorpciju hranjivih tvari.
Ako prepoznate neki od ovih znakova, prvi korak je smanjenje unosa dodanih šećera. Pratite deklaracije na proizvodima, birajte prirodne izvore šećera poput voća i postupno prilagodite prehranu.
Tijelo brzo reagira na promjene – već nakon nekoliko tjedana osjećat ćete više energije, bolje raspoloženje i dugoročno poboljšano zdravlje.
Vaše tijelo je najbolji saveznik! Slušajte ga i pružite mu ono što mu zaista treba. Blagdani su pravo vrijeme za uživanje, ali i za odgovoran odnos prema vlastitom zdravlju.