Ilustracija (Pexels)
Krumpir je jedno od najpopularnijeg povrća u Hrvatskoj. Svestran je i ukusan - bilo da ga pečemo, pripremamo kao pire, u obliku čipsa ili pomfrita itd. No, postavlja se pitanje: je li zdravo jesti krumpir svaki dan?
Prema nutricionistici Erin Palinski-Wade, krumpiri su nutritivno bogata i zdrava namirnica. Problem nastaje u načinu njihove pripreme - duboko prženi krumpir nije jednako zdrav kao običan pečeni krumpir, prenosi Index.
"Krumpiri su apsolutno zdrava namirnica jer sadrže korisne nutrijente poput vlakana, kalija i željeza", rekla je za Parade.
Nutricionistica Toby Amidor dodaje: "Osim vlakana, kalija i željeza, krumpiri su bogati vitaminima C i B6. Iako se često kritizira njihov visok sadržaj ugljikohidrata, ugljikohidrati su glavni izvor energije za mozak i tijelo, osobito tijekom intenzivnih tjelesnih aktivnosti." Kako bismo osigurali da je krumpir pripremljen na zdrav način, nutricionistice preporučuju pečenje, kuhanje ili pripremu u fritezi na vrući zrak.
Dakle, ako jedemo krumpir svaki dan, može doći do pozitivnih promjena u tijelu, tvrde obje nutricionistice. Slažu se da vlakna i kalij u krumpiru mogu pomoći u snižavanju krvnog tlaka, pod uvjetom da krumpir nije pržen ili preliven visokomasnim dodacima. Kalij igra ključnu ulogu u funkciji mišića, uključujući srce, što doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sustava.
S obzirom na visoki glikemijski indeks krumpira, Palinski-Wade preporučuje: "Kombinirajte krumpir s nezasićenim mastima, poput avokada ili maslinovog ulja, kako biste stabilizirali razinu šećera u krvi."
Studije potvrđuju da krumpiri, kada se konzumiraju kao dio uravnoteženog obroka, mogu biti jednako prikladni kao i druge namirnice s niskim glikemijskim indeksom, poput basmati riže. "Ovi rezultati pokazuju da krumpiri mogu biti prikladna zamjena za druge ugljikohidrate, čak i za osobe s dijabetesom tipa 2", dodaje Palinski-Wade.
Kada je riječ o gubitku težine, krumpir može biti odličan dodatak zdravoj prehrani. Jedan srednji krumpir ima samo 168 kalorija, a njegov visok sadržaj vlakana doprinosi osjećaju sitosti. Palinski-Wade tvrdi da dodavanje hrane s visokim volumenom i niskom kalorijskom vrijednošću, poput krumpira, može pomoći u kontroli apetita i reguliranju porcija što često dovodi do smanjenja ukupnog unosa kalorija.
"Krumpiri mogu biti zdrava svakodnevna opcija – sve dok ih pripremate na pravi način i birate dodatke koji su u skladu s vašim prehrambenim ciljevima", zaključila je Palinski-Wade.