Ilustracija (Pexels)
Postoje brojne zdrave namirnice koje pridonose zdravlju organizma svakodnevnom konzumacijom. Jedna od njih je cikla koja obiluje hranjivim tvarima korisnima za probavu, krvožilni sustav i cjelokupno zdravlje, piše Index.hr.
Cikla je dostupna tijekom cijele godine, a u prehrambenom smislu ističe se kao izvor vlakana, folata i kalija. Ove hranjive tvari doprinose boljoj probavi, smanjuju mogućnost zatvora, podržavaju pravilno funkcioniranje živčanog sustava te pospješuju rad mišića. Folati, osim toga, potiču stvaranje DNA i drugih genetskih materijala što je osobito korisno za regeneraciju i rast stanica.
Sportašima je cikla korisna zbog svog učinka na krvožilni sustav: ravnomjerno raspoređuje kisik, hormone i hranjive tvari po tijelu, pomažući im u bržem oporavku i boljoj mišićnoj funkciji.
Redovito konzumiranje cikle osigurava sve spomenute prednosti, čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema, poboljšava funkcioniranje organizma i sprječavaju bolesti povezane sa starenjem. Preporučena dnevna količina iznosi jednu srednje veliku ciklu.
Važno je napomenuti da prekomjerno konzumiranje cikle može izazvati nuspojave poput nelagode u želucu, proljeva ili povećanih plinova. Također, zbog pigmenta betanina, mokraća i stolica mogu poprimiti crvenkastu boju što može djelovati uznemirujuće, ali nije opasno.
Cikla se može konzumirati na različite načine, no da bi se zadržala većina njezinih hranjivih tvari, preporučuje se jesti je sirovu - bilo u obliku kockica ili naribanu u salatama. Još jedan ukusan i zdrav način je priprema soka od cikle.
Ciklu treba konzumirati s mjerom. Osobe s čirem na žulucu ili želučanim problemima trebale bi se prije konzumacije posavjetovati s liječnikom, kako bi izbjegle moguće nuspojave.