Znanstvenici poručuju

Ova navika može spriječiti demenciju kod starijih osoba

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Vježbanje nije samo korisno za tijelo, već ima i dubok utjecaj na zdravlje mozga. Stručnjaci su otkrili da redovito vježbanje pomaže u smanjenju krvnog tlaka, smanjuje upalne procese i povećava razinu "dobrih" proteina u tijelu, kao što je BDNF, važan za rast i obnovu neurona. Ovaj se protein, prirodno prisutan u tijelu, s godinama smanjuje, no vježbanjem ga možemo održati na zdravoj razini, prenosi Index.hr.

Studija znanstvenika s Sveučilišta Queensland u Australiji pokazala je da vježbe visokog intenziteta, poput intervalnog treninga (HIIT), mogu poboljšati kratkoročno pamćenje i povećati volumen mozga kod starijih osoba. Kod sudionika studije, u dobi od 65 do 85 godina, zabilježeni su pozitivni učinci pamćenja čak pet godina nakon istraživanja.

Kako HIIT pomaže mozgu?

U istraživanju su sudionici prošli kroz program intenzivnog vježbanja na traci, gdje su morali dostizati između 80 i 95% maksimalnog otkucaja srca uz pauze između serija. Nakon šest mjeseci, sudionici HIIT programa postigli su bolje rezultate na testovima pamćenja u usporedbi s onima koji su vježbali niskim i srednjim intenzitetom. MRI snimke mozga također su pokazale da im je hipokampus, područje odgovorno za pamćenje i učenje, bio očuvaniji i zdraviji, piše South China Morning Post.

Tjelovježbom protiv upale i visokog tlaka

Jedan od razloga zašto je tjelovježba toliko korisna za mozak leži u smanjenju krvnog tlaka koji pomaže očuvanju krvnih žila u mozgu. Zdravi tlak štiti mozak od krvarenja i omogućuje očuvanje volumena mozga, čime se smanjuje rizik od demencije. Osim toga, vježbanje smanjuje upalu u tijelu, čime se izbjegavaju mnoge bolesti povezane sa starenjem, poput tzv. "inflamacije", odnosno kronične upale koja negativno utječe na metabolizam mozga.

Plivanje kao alternativa HIIT-u

Za one koji ne vole HIIT trening, plivanje je još jedan sjajan način za očuvanje zdravlja mozga. Studija iz 2021. na Sveučilištu u Kataru pokazala je da plivanje poboljšava kratkotrajno i dugotrajno pamćenje, a učinci traju danima. Znanstvenici smatraju da bi plivanje moglo imati terapeutski učinak kod osoba s neuropsihijatrijskim poremećajima, upravo zbog pozitivnog utjecaja na hipokampus.

Istraživanja potvrđuju: Starost mozga može se preokrenuti

Istraživanja Queensland Brain Institutea na miševima pokazala su da tjelovježba može pomoći u obnovi mozga, posebno u hipokampusu. Studija je otkrila da tjelovježba pomlađuje mikroglija stanice koje imaju ključnu ulogu u zdravlju mozga jer uklanjaju patogene i održavaju neuronske mreže zdravima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter