SUDJELUJE 70-AK POLAZNIKA I TRENERA

U Valbandonu i Rovinju FRONTEX-ova MEĐUNARODNA VJEŽBA

(Foto: PU Istarska)

(Foto: PU Istarska)


U Valbandonu je u ponedjeljak svečano otvorena FRONTEX-ova međunarodna operativna vježba REX (Rapid Exercises/Intervention), u kojoj će od 5. do 17. studenoga sudjelovati sedamdesetak polaznika obuke i trenera iz zemalja članica Europske unije te predstavnici FRONTEX-a (Europska agencija za graničnu i obalnu stražu) i Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), izvijestio je MUP.

Riječ je o još jednoj edukativnoj aktivnosti koja se provodi u suradnji FRONTEX-a, Policijske akademije MUP-a, inače partnerske FRONTEX akademije, Uprave za granicu Ravnateljstva policije i istarske policijske uprave.

Cilj joj je, ističu u MUP-u, ojačati zajedništvo i osjećaj pripadnosti kulturi europske i granične obalne straže kao setu zajedničkih standarda, vrijednosti i dobre prakse u području osposobljavanja i treninga granične i obalne straže, s krajnjim ciljem zaštite izbjeglica i ranjivih skupina migranata, kao i suzbijanja problematike nezakonitih migracija.

U ime MUP-a dobrodošlicu su polaznicima i trenerima zaželjeli voditelj Službe za susjedne zemlje Uprave za granicu Tosmilav Kufner, pomoćnica načelnika Policijske akademije Iva Balgač te koordinatorica FRONTEX aktivnosti i voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja na Policijskoj akademiji Mirjana Abramović.

Pritom su naglasili važnost suradnje i razmjene dobre policijske prakse zemalja članica u zaštiti vanjskih granica Europske unije. S time se složio predstavnik FRONTEX-a Gabriele Borla, koji je istaknuo kako se ovakvim zajedničkim aktivnostima nastoji ojačati zajedničke kapacitete za sudjelovanje u međunarodnim operativnim akcijama u cilju suzbijanja nezakonitih migracija, posebice u provedbi zajedničkih operativnih akcija.

Kako je pojasnila koordinatorica FRONTEX aktivnosti, REX vježba je operativna aktivnost provedena u skladu s uspostavljenim mehanizmom brzog interveniranja granične policije na temelju fiktivnih scenarija, koji simuliraju krizne situacije na vanjskim granicama Europske unije. ''Svrha vježbe je testiranje i poboljšanje sposobnosti reagiranja FRONTEX-a i država članica, u okolnostima koje zahtijevaju povećanu tehničku i operativnu pomoć zbog specifičnih i nerazmjernih izazova, vezanih uz upravljanje granicama, posebno onih uzrokovanih dolaskom velikog broja državljana trećih zemalja koji pokušavaju nezakonito ući na teritorij Europske unije'', rekla je Abramović.

Dodala je da će po završetku osposobljavanja sudionici aktivnosti dobiti certifikate te će biti upućeni u operativne misije'', pojasnila je voditeljica Abramović i naglasila kako je Policijska akademija izrazito ponosna što je dobila čast biti domaćin ove vježbe.

U MUP-u ističu da je Policijska akademija trenutno vodeća FRONTEX-ova partnerska akademija po broju aktivnosti i uspješnim rezultatima provedenih i organiziranih obuka, tečajeva i seminara. Dosad je kroz tu suradnju obučeno 186 policajaca zemalja EU, a ove godine suradnja je značajno proširena i ojačana, posebice kroz suradnju u okviru projekta Land Border Surveillance Officer Training (LBS), u sklopu kojeg se policajci educiraju za sprječavanje nezakonitih migracija, potpore rješavanju problematika tražitelja azila i potpore ranjivim skupinama. (Hina)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter