objasnio doktor

Ovo je najčešći rani simptom demencije

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Prvi znakovi demencije mogu se pojaviti nakon 60. godine života. Postoji nekoliko čimbenika koji bi vas trebali upozoriti na to stanje i potaknuti da posjetite liječnika, piše Index.hr. 

Dr. Hank Swanepoel objasnio je da se ponašanje osobe kod koje se razvija Alzheimerova bolest dramatično mijenja. Počinje zanemarivati osobnu higijenu, a može se pojaviti i neugodan miris. Liječnik je također primijetio da postoji još jedan znak nadolazeće bolesti. Osobe kod kojih se razvija demencija u početnim fazama počinju gubiti bit razgovora, ne mogu izraziti svoje misli i teško pronalaze riječi kojima bi se izrazile.

"Simptomi Alzheimerove bolesti obično se pojavljuju do 65. godine, što se smatra ranom pojavom Alzheimerove bolesti. Nemoguće je reći koliko će brzo demencija napredovati", rekao je dr. Swanepoel za The Sun.

U Hrvatskoj više od 90.000 osoba ima demenciju

Demencija je sindrom koji utječe na pamćenje, razmišljanje, orijentaciju, razumijevanje i prosuđivanje, a uzrokuje ga oštećenje mozga. Najčešći oblik demencije je Alzheimerova bolest, iako postoje i druge vrste. Demencija obično pogađa starije osobe, ali se ne smatra normalnim dijelom starenja.

U Hrvatskoj je prema procjenama više od 90.000 ljudi oboljelo od demencije, a broj oboljelih raste zbog starenja stanovništva. Životni vijek nakon postavljanja dijagnoze varira ovisno o vrsti demencije, no prosjek je između četiri i osam godina, iako neki oboljeli mogu živjeti i desetak godina ili više uz odgovarajuću skrb.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter