oprez!

Ovi dodaci prehrani mogu izazvati ozbiljna oštećenja jetre

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Biljni dodaci prehrani često se reklamiraju kao prirodni lijekovi s raznim zdravstvenim prednostima, ali mnogi dolaze s potencijalnim rizicima, osobito kada je u pitanju zdravlje jetre i bubrega. Iako se neke opcije mogu činiti bezopasnima, određene biljke u suplementima mogu naštetiti zdravlju ako se konzumiraju u prekomjernim količinama ili tijekom duljeg vremenskog razdoblja, piše Index.hr. 

Jetra, odgovorna za filtriranje toksina iz tijela, može biti posebno osjetljiva na učinke takvih dodataka prehrani. Prema liječnicima, neki popularni suplementi povezani su s upalom, pa čak i zatajenjem jetre.

Liječnik dr. Erik Natkin upozorio je na tri takva dodatka.

1. Crni kohoš

Crni kohoš je dodatak koji se povezuje s oštećenjem jetre. "Crni kohoš povezan je s višestrukim slučajevima oštećenja jetre, osobito kod ljudi s postojećom bolešću jetre ili onih koji uzimaju druge hepatotoksične lijekove", upozorava dr. Natkin za SheFinds. To ga čini rizičnim izborom, posebno za pojedince koji već imaju zdravstvenih problema s jetrom.

2. Gavez

Gavez sadrži pirolizidinske alkaloide koji mogu biti vrlo toksični za jetru. Liječnik napominje: "Gavez može izazvati upalu jetre i venookluzivnu bolest, stanje u kojem se vene u jetri začepe." Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) i Europska agencija za lijekove (EMA) izdale su upozorenja o hepatotoksičnom potencijalu gaveza, pozivajući potrošače da ga izbjegavaju, tvrdi dr. Natkin.

3. Ekstrakt zelenog čaja

Ekstrakt zelenog čaja, poznat po visokoj koncentraciji epigalokatehin galata (EGCG) i prednostima gubitka težine, može biti štetan ako se konzumira u velikim dozama.

"Studije su povezale pretjerano uzimanje ekstrakta zelenog čaja s toksičnošću jetre i akutnim zatajenjem jetre", navodi dr. Natkin. Oštećenje jetre obično je posljedica neželjene reakcije tijela na visoke razine katehina koji mogu uzrokovati oksidativni stres i upalu u stanicama jetre.

Dakle, iako dodaci prehrani mogu biti korisni, umjerenost je ključna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter