omiljeno ljetno voće

Jedete li lubenicu s košticama ili bez? Evo što savjetuju gastroenterolozi

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kad ste bili mali, sigurno su vas roditelji plašili da će vam u trbuhu narasti lubenica ako pojedete košticu, piše Index.hr. Kada je ova tema u pitanju, ljudi su podijeljeni. Neki jedu samo meso i uklanjaju koštice, drugima je svejedno i jedu sve. Što je bolje?

"Ako slučajno progutate sjemenku lubenice, neće se dogoditi ništa loše. One se ne nakupljaju u tijelu, već ih prirodno izbacujemo", kaže gastroenterologinja Anastasija Timošenko.

Bijele sjemenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaču pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone. Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, osobito omega-3 masnim kiselinama, kalijem i magnezijem, preporučljivo ih je pojesti pečene.

Sjemenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje. Posolite ih, pa ih pecite u pećnici zagrijanoj na 160 stupnjeva 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski papar, cimet ili prstohvat šećera.

Međutim, pacijenti s gastrointestinalnim problemima trebaju biti oprezni. Sjemenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol pa čak i proljev.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter