DODATNI IZGOVOR

Gledanje sporta na TV-u zapravo može poboljšati vaše blagostanje

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nedavno istraživanje istaknulo je određenu vrstu televizijskog sadržaja koji nudi značajne dobrobiti.

Očigledno bi vam gledanje sporta na TV-u moglo biti dobro. Ovo otkriće objavljeno je u časopisu Sport Management Review i uključivalo je tri različite podskupine studija koje su uključivale japanske sudionike.

Prva studija ispitivala je odnos između gledanja sporta i kasnijeg blagostanja analizirajući javno dostupne podatke na velikom uzorku od 20.000 sudionika.

Primijetili su opći trend da redovito gledanje sporta pridonosi većem blagostanju prema navodima sudionika – odličan početak za gledanje sporta.

Sljedeća studija bavila se utjecajem gledanja sporta prije i poslije.

Ovaj istraživački tim regrutirao je više od 200 stanovnika Japana koji su izjavili da su se bolje osjećali nakon gledanja sportskih videa, posebno kada su se radili o popularnim sportovima poput bejzbola.

Naravno, postoje neke nijanse jer neki ljudi prirodno preferiraju neke sportove u odnosu na druge, ali općenito su popularniji sportovi pokazali bolji odgovor na osjećaj zadovoljstva.

Istraživački tim proveo je i neuroimaging eksperiment s 14 japanskih sudionika koristeći MRI skeniranje za procjenu promjena u funkciji i strukturi mozga.

Iako je zanimljivo učiti o blagodatima gledanja sporta za zdravlje, ključno je ne koristiti ovo istraživanje kao razlog da ostanete zalijepljeni za ekrane 24/7 ili zanemarite druge važne aspekte života, poput provođenja vremena na otvorenom i tjelovježbe.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of