zdravo

Ovo su najbolje namirnice za mršavljenje i snižavanje kolesterola

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Zdrabe masti bitan su dio uravnotežene prehrane i imaju brojne dobrobiti za cjelokupno zdravlje, piše Index.hr. Ove vrste masti mogu pomoći u kontroli tjelesne težine i poboljšati razinu kolesterola, stoga bi ih češće trebalo uključiti u prehranu. Dodavanje namirnica koje sadrže zdrave masti može potaknuti osjećaj sitosti, smanjiti prejedanje, pa čak i pomoći s mršavljenjem.

Dijetetičarka i nutricionistica, Johanna Angman, otkrila je koje namirnice bogate zdravim mastima treba češće jesti kako bi se utjecalo na mršavljenje i imala niska razina kolesterola.

Avokado

Kako prenosi She Finds, avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima, što potiče osjećaj sitosti i smanjuje ukupni unos kalorija. Vlakna pomažu da ostanete siti dulje vrijeme, sprječavajući nepotrebno grickanje i prejedanje.

Angman ističe da je avokado "bogat mononezasićenim mastima i pomaže u smanjenju razine lošeg kolesterola, dok povećava dobar kolesterol. Također pruža osjećaj sitosti, smanjujući ukupni unos kalorija."

Orašasti plodovi

Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu u snižavanju razine lošeg LDL kolesterola. Isto tako, ove masti potiču povećanje dobrog HDL kolesterola te pomažu u uklanjanju lošeg kolesterola iz arterija.

"Bademi, orasi i pistacije izvrsni su izvori zdravih masnoća, vlakana i proteina. Pomažu u snižavanju kolesterola i održavaju vas sitima, sprječavajući prejedanje", objašnjava ona.

Maslinovo ulje

Maslinovo ulje pretežno se sastoji od mononezasićenih masnoća, točnije oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim prednostima. Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu u snižavanju razine LDL kolesterola, što je ključno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.

Dijetetičarka napominje da je "ekstra djevičansko maslinovo ulje prepuno antioksidansa i mononezasićenih masti koje pomažu smanjiti upalu i poboljšati razinu kolesterola. To je glavna namirnica u mediteranskoj prehrani, zdravoj za srce". 

Masna riba

Vrste masne ribe bogate su omega-3 masnim kiselinama, posebice EPA (eikosapentaenoična kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina). Te su masnoće neophodne za razne tjelesne funkcije i povezuju se s podupiranjem napora u mršavljenju, prenosi She Finds.

"Losos, skuša i sardine bogati su omega-3 masnim kiselinama koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Omega-3 također podržavaju mršavljenje poboljšavajući zdravlje metabolizma", tvrdi Angman.

Chia sjemenke

Chia sjemenke su bogate vlaknima, posebno topivim vlaknima. Kada se konzumiraju, topiva vlakna apsorbiraju vodu i stvaraju tvar sličnu gelu u probavnom traktu. Ovaj gel usporava probavu i potiče osjećaj sitosti.

Angman objašnjava da su chia sjemenke "izvor omega-3 masnih kiselina, vlakana i proteina. Pomažu stabilizirati razinu šećera u krvi, smanjuju kolesterol i potiču osjećaj sitosti."

Tamna čokolada

Tamna čokolada sadrži zdrave masti, prvenstveno mononezasićene masti i zasićene masti, u malim količinama. Pojedine studije pokazuju da redovita konzumacija tamne čokolade s visokim udjelom kakaa može poboljšati razinu kolesterola, povećanjem HDL kolesterola i snižavanjem LDL kolesterola, čime se promiče bolje kardiovaskularno zdravlje, prenosi She Finds.

Ova vrsta čokolade manje je slatka, ali zato i zdravija. "Tamna čokolada visoke kvalitete (70 posto kakaa ili više) sadrži mononezasićene masti i antioksidanse. Pomaže u poboljšanju razine kolesterola i može zadovoljiti želju za slatkim, sprječavajući pretjerano uživanje u nezdravoj hrani", napominje ona.

Lanene sjemenke

Angman navodi da su "mljevene sjemenke lana izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Pomažu u snižavanju kolesterola i podržavaju kontrolu tjelesne težine, smanjujući glad i poboljšavajući probavu". 

Uključivanje lanenih sjemenki u prehranu može se postići dodavanjem mljevenih lanenih sjemenki u smoothieje, jogurt, zobene pahuljice ili korištenjem lanenog ulja kao sastojka za preljeve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater