Ilustracija (iStock)
Žute, zelene ili crvene, slatke ili ljute, velike ili male, paprike (i čili papričice ) prisutne su u brojnim varijantama i nude širok raspon mogućnosti u kuhinji – od predjela preko jela do priloga.
Svi vole ovo šareno povrće, ali koliko njih zna da paprika zapravo nije povrće nego voće?
S kulinarskog i nutricionističkog stajališta, paprika se često smatra povrćem i tako se tretira, stoga se koristi u slanim receptima, kao prilog tjestenini, na pizzi ili u kombinaciji s drugim jelima od mesa ili ribe.
S botaničkog gledišta, međutim, paprike i čili treba smatrati voćem: oni zapravo rastu razvijajući se iz cvjetova i sadrže u sebi sjemenke potrebne za razmnožavanje biljke – baš kao jabuke, breskve ili drugo voće.
Dvostruka definicija paprike kao voća i kao povrća proizlazi iz “botaničke” uloge voća (razvijenog iz cvijeta i držača sjemena za razvoj nove biljke) koja je u suprotnosti s “kulinarskom” ulogom povrća.
Ovo objašnjava zašto su paprike – zajedno s drugim povrćem kao što su rajčice, patlidžani i tikvice – tehnički voće, ali se u kuhinji obično tretiraju kao povrće.
Ali koje su zdravstvene prednosti ovog šarenog voća (botanički gledano)? Evo nekih: