Ilustracija (Pixabay)
Pođimo od velike istine koja se često zanemaruje. Ne postoje namirnice koje same po sebi debljaju, niti one koje same po sebi tjeraju na mršavljenje.
Prava poanta su količine, u odnosu na vaše energetske potrebe.
Pizza je vrlo energetska hrana. Uzimajući u obzir pizzu margherita (voda, sol, brašno, kvasac, rajčica, mozzarella), 100 g daje otprilike 270 – 290 kcal.
S obzirom da je cijela pizza u prosjeku teška 250 – 350 g, možemo reći da je to dobar energetski unos. A ako uzmemo u obzir neke dodatne začine, kalorije se povećavaju!
Uz prosječnu potrebu od 2.000 kcal dnevno, dobro začinjena pizza može sadržavati više od trećine potrebnih dnevnih kalorija (700 – 900 kcal).
Pizza je cjelovita namirnica, ali je uglavnom izvor ugljikohidrata. S gledišta nutritivnog sastava bilo bi ju stoga bolje konzumirati za ručak.
No, zašto ju nekako više volimo jesti navečer?
Večera u pizzeriji često je trenutak dijeljenja s prijateljima ili obitelji. Ili je to brz izbor za staviti na stol nakon napornog dana na poslu.
Smjernice dobre prehrane predlažu da najenergičnije namirnice konzumiramo u ranim jutarnjim satima.
Doručak i ručak glavni su obroci u kojima obiluju ugljikohidrati. Kako se približava večer, trebali bismo smanjiti sadržaj kalorija. Ali zašto?
Ne radi se samo o potrošnoj energiji, nego zapravo o faktoru metabolizma. Ljudsko tijelo vrlo je osjetljivo na dnevne ritmove (cirkadijalni metabolizam).
To se prevodi u dobro definiran hormonalni ciklus, koji prati trend sunca.
U ranim jutarnjim satima inzulinski odgovor je puno sporijii.
Ugljikohidrati koje jedete za doručak, dakle, nisu svi pohranjeni kao rezervne molekule energije, već radije ostaju u cirkulaciji da bi osigurali energiju spremnu za korištenje (povećava razinu šećera u krvi).
Inzulinski odgovor slijedi obrazac glavnih obroka, s vrhuncima koji prate unos glukoze.
Kako se približavamo noćnom počinku, međutim, njegov odaziv se smanjuje, do točke od gotovo nule tijekom noći.
Jedenje pizze navečer može donijeti druge komplikacije za vašu probavu: