Ilustracija (Pixabay)
Pulpa bundeve je niskokalorična i vrlo probavljiva, idealna za prehranu djece i starijih osoba.
Indicirana je u prevenciji degenerativnih bolesti zbog uloge koju igra protiv slobodnih radikala.
Vitamini sadržani u njoj, zapravo, djeluju kao zaštitnici zdravlja. Svako žuto-narančasto povrće i voće bogato je beta-karotenom.
Beta-karoten, ili prekursor vitamina A, koristan je za zdravlje kože, sluznice i vida, osobito pri slabom osvjetljenju.
Također sadrži puno vitamina C i vitamina E.
Bundeva sadrži 599 mg vitamina A i 9 mg vitamina C. Prvi jača tjelesnu obranu, pomaže u borbi protiv infekcija i podržava zdravlje vida, sprječavajući starenje.
Drugi, međutim, potiče proizvodnju bijelih krvnih stanica, pomaže funkcionalnost imunoloških stanica i ima učinkovito djelovanje u zacjeljivanju rana.
Osim ova dva vitamina, bundeva je i dobar izvor željeza i folne kiseline, neprikosnovenih protagonista jačanja imunološkog sustava.
Prema nekim istraživanjima, pokazalo se da su ljudi koji su konzumirali više beta-karotena (supstanca koju tijelo može transformirati u vitamin A) pokazali značajno manji rizik od katarakte.
Osim toga, također je jedan od najboljih izvora luteina i zeaksantina, dviju tvari povezanih s manjim rizikom od degeneracije makule povezane sa starenjem.
Konačno, prisutnost vitamina C i E, koji djeluju kao antioksidansi, može spriječiti slobodne radikale da oštete stanice oka.
Prisutnost hranjivih tvari poput kalija, vitamina C i vlakana je, prema istraživanjima, povezana sa zdravljem srca.
Na primjer, neka su istraživanja pokazala da su ljudi koji su unosili više kalija u prehrani imali niži krvni tlak i smanjeni rizik od moždanog udara, dijabetesa i bolesti srca.
Bundeva je također bogata antioksidansima, koji također mogu zaštititi tijelo od LDL kolesterola (onog "lošeg").
Nadalje, kalij povećava mineralnu gustoću kostiju, sprječavajući rizik od prijeloma i osteoporoze
Bundeva je prepuna hranjivih tvari koje su također izvrsne za kožu.
S jedne strane, dobar je izvor beta-karotena koji također djeluje kao prirodna zaštita od sunca, pa pomaže u zaštiti stanica kože od UV oštećenja.
Vitamin C, s druge strane, potiče proizvodnju kolagena, proteina koji održava kožu snažnom i zdravom.