smanjuju upale

Ne bacajte sjemenke (i kožicu) grožđa, one su mala riznica blagostanja i antioksidansa

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Mnogi ljudi odbacuju sjemenke grožđa jer ih smatraju gorkim ili jer vjeruju da se ne mogu jesti.

U stvarnosti, sjemenke grožđa su jestive, imaju neutralan okus i mogu se pohvaliti raznim svojstvima.

Dovoljno je reći da se iz sjemenki grožđa dobiva dragocjeno ulje, kao i ekstrakti od kojih se proizvode suplementi.

Čak i kožica grožđa, koju neki eliminiraju jer je manje mekana od pulpe, donosi dobrobit našem tijelu. Posebno se nikada ne smije odbaciti kožica crnog ili crvenog grožđa.

Sjemenke i kožica grožđa sadrže flavonoide, molekule poznate po svom antioksidativnom djelovanju, sposobne suprotstaviti se štetnom djelovanju slobodnih radikala, zaustavljajući oksidativne reakcije koje zahvaćaju stanice našeg organizma.

Antioksidativne tvari omogućuju nam sporije i bolje starenje, podupiru sve naše organe i štite nas od niza poremećaja i patologija u koje je uključen oksidativni stres.

Prehrana namirnicama bogatim flavonoidima poput sjemenki i kožice grožđa stoga nam omogućuje mlađu kožu, zdraviju kosu i bolji izgled, ali i da dulje ostanemo zdravi.

Flavonoidi sadržani u sjemenkama i kožici grožđa također imaju protuupalno, kao i antioksidativno djelovanje.

To znači da konzumacija sjemenki i kožice grožđa može pomoći u smanjenju upalnih stanja u tijelu, odgovornih za mnoge patologije.

Nadalje, sjemenke i kožica grožđa poznati su po svojim svojstvima razrjeđivanja krvi, a njihova konzumacija može poboljšati zdravlje mozga, ali i krvnih žila.

Protuupalno djelovanje sjemenki i kore grožđa, u kombinaciji s antioksidativnim djelovanjem, može primjerice zaštititi od nastanka neurodegenerativnih i kardiovaskularnih bolesti i smanjiti rizik od tumora.

Oni koji vode sjedilački način života ili provode previše sati stojeći ili sjedeći na poslu mogu patiti od oticanja i osjećaja težine u nogama na kraju dana.

Ovu boljku možete ublažiti konzumiranjem sjemenki i kožice grožđa, što je razlog više da ih jedete, a ne da ih odbacite.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter