Liječnici upozoravaju

Tri česta simptoma koje se ne smije zanemariti

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


S obzirom na to koliko smo zaposleni, nije čudno da neke naizgled bezopasne simptome ignoriramo u nadi da će proći sami od sebe. Iako ne moraju uvijek ukazivati na nešto opasno, postoje tri simptoma koja, tvrde liječnici, zahtijevaju konzultacije s liječnikom, prenosi Index.hr.

Prekomjerno znojenje

Prekomjerno znojenje je najčešće posljedica vrućine, a mogu ga uzrokovati i tjeskoba, menopauza, neki lijekovi, nizak šećer u krvi i konzumacija alkohola. Međutim, javlja se i kod stanja kao što su dijabetes, problemi sa štitnjačom i poremećaji živčanog sustava. Noćna znojenja mogu uzrokovati infekcije i, vrlo rijetko, neki oblici raka.

Tinitus

Tinitus ili zvonjenje u ušima je najčešće bezopasna pojava koja prolazi sama od sebe. Ali, ako potraje, trebalo bi provjeriti razinu šećera u krvi, razinu hormona štitnjače, eventualni manjak željeza ili obaviti pretrage za multiplu sklerozu.

Tinitus može biti i simptom moždanog udara, ali tada se javlja uz još neke simptome kao što su obamrlost ili slabost lica, jaka vrtoglavica ili iznenadni gubitak sluha.

Oticanje nogu

Noge mogu biti otečene ako je vruće ili ako dugo sjedite i/ili stojite, ali mogu ukazivati i na nešto ozbiljnije. Oticanje nogu najčešće uzrokuju nakupljanje tekućine (edem), pretilost, trudnoća, uzimanje određenih lijekova ili previše soli u prehrani. Edem može biti uzrokovan problemima sa srcem, bubrezima ili jetrom.

Konzultirajte se s liječnikom ako oteklina zahvaća samo jednu nogu ili ako uočite crvenilo ili bol.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter