SLAVNI AUTOR

Na aukciji se prodaje Kafkino pismo u kojem kaže da više ne može pisati

| Autor: Hina
(Foto: Reuters)

(Foto: Reuters)


Pismo Franza Kafke, u kojem piše prijatelju da više ne može pisati, nudi se na aukciji 100 godina nakon piščeve smrti, a procjenjuje se do 114.000 dolara. 

Kafka, jedan od najvećih pisaca 20. stoljeća, poznat po djelima "Proces" i "Preobrazba", napisao je pismo austrijskom pjesniku i izdavaču Albertu Ehrensteinu, u odgovoru na zahtjev za doprinosom književnom časopisu "Die Gefährten".

U pismu na jednoj stranici napisanom na njemačkom jeziku i potpisanom "Kafka", praški pisac piše da ništa nije napisao tri godine.

Vjeruje se da je pismo napisano između travnja i lipnja 1920. godine u sanatoriju u Meranu na sjeveru Italije, prema riječima aukcijske kuće Sotheby's. Kafki je 1917. godine dijagnosticirana tuberkuloza, koju ne spominje u pismu. 

"Kad brige prodru u određene slojeve unutarnje egzistencije, pisanje i prigovaranje očigledno prestaju, doista moj otpor nije bio prejak", piše Kafka.

Sotheby's nudi pismo u sklopu prodajnog ciklusa "Knjige, rukopisi i glazba od srednjovjekovlja do moderne", od 26. do 11. srpnja, s procjenom cijene između 70.000 - 90.000 funti.

"Radi se o vrlo dirljivom pismu napisanom pri kraju njegova života, u kojem izražava očaj u vezi s nastavkom pisanja i osjećaje ... spisateljske blokade", rekao je Reutersu Gabriel Heaton, stručnjak za knjige i rukopise u Sothebyju.

"Fizički je bio vrlo, vrlo slab i započinjao je tu vrlo intenzivnu prepisku s Milenom (Pollakovom-Jasenskom), velikom ljubavi njegovih posljednjih godina, koja je u njemu poticala kreativnost. Iako ovdje očajava, na rubu je jednog posljednjeg naleta predivnog, predivnog pisanja."

Kafka je nakon toga napisao "Dvorac" i "Umjetnik u gladovanju". Umro je 3. lipnja 1924. godine, u dobi od 40. godina.

Ehrenstein je naposljetku pismo poslao umjetnici Dolly Perutz. Prodaje su u omotnici u kojoj ga je Ehrenstein poslao.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini