KATHMANDU

Američki alpinist osvojio himalajsku "trostruku krunu"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slavni američki alpinist osvojio je „trostruku krunu“, rijetko postignuće u regiji najviše svjetske planine, popevši se u jednoj sezoni na tri vrha - Mt. Everest, Lhotse i Nuptse, objavljeno je u petak.

Garrett Madison se u četvrtak popeo na Lhotse, četvrti najviši vrh na svijetu (8516m), dan nakon što se 13. put popeo na Mt. Everest (8849m), objavio je Ishwari Paudel iz tvrtke Himalayan Guides koja je pomogla 44-godišnjaku u njegovim pothvatima. 

Madison, vlasnik tvrtke Madison Mountaineering sa sjedištem u Seattleu, 8. svibnja se popeo na niži, ali tehnički zahtjevniji vrh Nuptse (7855m).

„Jako je teško popeti se na sva tri vrha u jednoj sezoni, to je postiglo samo nekoliko drugih planinara“, rekao je Paudel. 

Dodao je da su Madisona na sva tri uspona pratila trojica šerpi. 

„Ekstremno smo ponosni na tim i na ovaj ogroman uspjeh“, napisao je Madison na stranici svoje tvrtke. 

Britanski penjač Kenton Cool, koji je trostruku krunu postigao 2013., rekao je da je Madison „nepokolebljivi vođa ekspedicije“ koji u tišini obavlja svoj posao.

„Kad sam u jednoj sezoni postigao ono što je postalo poznato kao trostruka kruna, rekao sam da se to neće ponoviti idućih godina“, rekao je Cool Reutersu.

„Sretan sam da je sad, 10 godina kasnije, Garrett taj koji je uspio napraviti isto. Bravo!“, napisao je 49-godišnji Cool koji je prošli tjedan oborio rekord sa 17 uspona na Everest, najviše za jednog inozemnog alpinista. 

Nepalac Kami Rita Sherpa ovaj se tjedan popeo na najviši vrh po 28. put, što je najviše za nekog penjača. 
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter