PRILIKA ŽIVOTA ROVINJSKOG BOKSAČA ALENA "SAVAGEA" BABIĆA

"Spreman sam se upisati u boksačku povijest i biti prvi Hrvat nakon Mate Parlova koji će podići WBC pojas svjetskog prvaka"

| Autor: Goran ROJNIĆ
Alen Babić Savage

Alen Babić Savage


Rovinjski boksač Alen "Savage" Babić (11-0, 10 KO) u subotu će boksati za titulu svjetskog prvaka u kategoriji "od 91 do 102 kilograma" odnosno bridger weight, koja se smjestila između cruiserweight i teške kategorije. Protivnik će mu biti neporaženi Poljak Lukasz Rozanski (14-0, 13 KO). Babić je pristao borbu odraditi na terenu protivnika, na gostujućem terenu u Poljskoj, u Areni Jasionka 95 u Rzeszowu, pokušat će ponoviti uspjeh legendarnog Mate Parlova i Stipe Drviša, posljednjeg hrvatskog boksača koji se okitio svjetskom titulom (2007.) kada je osvojio WBA pojas svjetskog prvaka u poluteškoj kategoriji. Babić bi, ukoliko u subotu pobijedi, osvojio WBC-ovu titulu.

Rovinjski boksač, kako prenosi Fight Site, odradio je prvo sučeljavanje i konferenciju za medije, na kojem je osjetio Poljaka Lukasza Rozanskog, koji je boksač koji ne bježi od otvorenih razmjena. Odnosno, riječ je o "fajteru" tvrdih udaraca i brade, kakav je i sam "Savage".

- Malo smo se "pohrvali" čisto da ga osjetim. Nekako mi je praznjikav. To mi je samo dalo dodatni vjetar u leđa i dokaz da sam najspremniji u svojoj kategoriji. Mislim da on neće izdržati tri runde ako je uistinu takav. Ovaj meč je moj apsolutni vrhunac treninga. Rozanski je savršen protivnik, rekao je Babić za kamere RTL-a.

Alen Babić SavageLukasz Rozanski i Alen Babić

Babić je priznao da u sebi potiskuje pritisak kakav nosi meč za svjetsku titulu. Ne želi se unaprijed zanositi razmišljanjem o tome, nego u potpunosti želi biti fokusiran na meč i svog protivnika.

- Ako shvatim gdje sam i što sam "izgorit ću". Razboljet ću se i nema meča. Čekam da vidim što će pojas od mene napraviti. To je boksački vrhunac kojemu se nisam mogao niti nadati, smatra Babić.

Babiću će ovo biti prvi meč nakon godine dana i pobjede nad Adamom Balskim. Od tada se mnogo toga promijenilo u njegovoj karijeri, angažirao je novog trenera i razišao se s dugogodišnjim trenerom Leonardom Pijetrajem. Prešao je u Dubai kod legendarnog trenera Anthonyja Wilsona, koji je surađivao s 21 svjetskim prvakom. Riječ je o renomiranom britanskom treneru, koji je pripremao Anthonyja Joshuu za revanš protiv Oleksandra Usika. Stoga će u subotu biti "premijera" novog "Savagea" u ringu.

Alen Babić SavageAlen Babić Savage

- Moj novi trener je boksač Kuće slavnih. Uživao sam svaku sekundu s njim i ovo je najbolji kamp kojeg sam ikad imao. Žao mi je što ne govorim poljski da mogu pozdraviti sve i zahvaliti za toplu dobrodošlicu. Zapravo sam jako sretan što se borim u Poljskoj. Eddie Hearn je izgubio licitaciju honorara za mene, ali kao što sam i rekao, od prvog dana sam sretan što sam došao u Poljsku i u njegov grad da se borim s njim, rekao je Babić na sučeljavanju u Poljskoj, pojasnivši da neće odustati od svog načina boksanja. - I protiv Balskog sam htio pokazati više boksa, ali na kraju sam opet bio stari ja. Vjerujem da će se to na kraju dogoditi i ovog puta će to biti krvoproliće. Cijenim Rozanskog, znam da je pravi ratnik. Nije se borio koliko ja, ali respektiram ga, znam da se dolazi otvoreno boriti, a to je sve što trebam. Naravno da sam siguran da ću pobijediti. Ne bih došao u dvorište Rozanskog da nisam siguran u to. Siguran sam u to, bit će tamo luda atmosfera, svi će biti protiv mene. Ali, to mi treba, kao što mi treba i da on bude u svom najboljem izdanju jer ću onda i ja biti najbolji. Neće ova borba dočekati zadnje zvono, nas dvojica imamo 95 posto nokauta. Moji dečki dolaze iz Hrvatske i to je sve što trebam. Ne želim lagan meč. Ako mi Lukasz pruži lagan meč, bit ću ljut i bijesan. Ne želim brzi završetak borbe, ali želim da netko bude nokautiran bez svijesti u kasnijem dijelu meča.

Hrvatska još od 2007. godine i Drviša nije imala svjetskog boksačkog prvaka u muškoj konkurenciji, a u WBC-u nije imala nositelja svjetskog pojasa ove asocijacije od 1978. godine i neprežaljenog Mate Parlova, koji je prije 45 godina porazio Miguela Angela Cuella nokautom u devetoj rundi i osvojio WBC-ov pojas u poluteškoj kategoriji. Parlov je jednom i obranio pojas svjetskog prvaka, a izgubio ga je krajem 1978. godine u meču protiv Marvina Johnsona.

- Spreman sam upisati se u boksačku povijest i biti prvi Hrvat nakon velikog Mate Parlova koji će podići WBC pojas svjetskog prvaka. Već i ptice na grani znaju da je boks moj život, ali malo njih zna koju sam žrtvu podnosio boksu kojeg sam uvijek shvaćao kao nešto iznad moje sigurnosti i života. Baš zato sam ovu priliku, koja je ogromna privilegija, shvatio najozbiljnije i trenirao sukladno prilici. Toliko sam naučio o treningu u protekla dva mjeseca, da se mogu samo posramiti jer tek sad vidim koliko nisam znao, istaknuo je "Savage" na Facebooku. - Ovo mi znači sve. Oduvijek sam autsajder. Svi koji su upoznati s mojom pričom znaju da dolazim iz ničega. Spreman sam se u ništa i vratiti, ali prije toga želim uzeti ovu WBC titulu. To mi znači sve, meni i mojoj državi. 30 godina nismo vidjeli titulu. Vidim ovo kao nešto što je do detalja isplanirano za mene. Bit će to novi Savage show.

Alen Babić SavageAlen Babić Savage

Rozanski je, poput Babića, neporažen u svojoj dosadašnjoj profesionalnoj karijeri, a posljednji nastup zabilježio je još u petom mjesecu 2021. godine, nokautiravši Artura Szpilku u prvoj rundi. Tada je osvojio WBC svjetski international bridgerweight pojas protiv sunarodnjaka Artura Szpilke, koji nije izdržao niti rundu protiv njega. Dakle, ima dvostruko dužu "pauzu" od rovinjskog boksača.

Poljaci su se potrudili da hrvatskim navijačima bude maksimalno otežano doći do ulaznica i za pretpostaviti je da će jako malo hrvatskih navijača biti na tribinama. Svjestan je toga i Babić, na gostujućem terenu trebat će pokazati svoje najbolje izdanje karijere želi li se ovjekovječiti svjetskim pojasom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter