foto iStock
Ako ste ljubitelji pizze sigurno ste je jeli na različite načine – tanko ili debelo tijesto, jednostavno ili komplicirani sastojci… No, jeste li ikad isprobali takozvanu pizzu frittu?
Kao što samo ime naslućuje, u pitanju je pržena pizza koja izvorno potječe iz Napulja. One se ne peče u krušnoj peći nego se prži u ulju, poput primjerice fritula.
Tijesto se prži u dubokom ulju nakon čega se nanosi svježi umak od rajčice i sir. Pojedine verzije se serviraju samo uz začinsko bilje i češnjak., piše Novi list
Sastojci:
200 g brašna
120 ml vode
¼ kockice kvasca
Prstohvat soli
3 jušne žlice suncokretovog ili maslinovog ulja
Umak:
1 konzerva pelata
1 manji luk
Začini po izboru (origano, bosiljak, sol, papar)
Prstohvat soli
Dodatno:
¼ litre maslinovog ulja
Malo naribanog parmezana
Priprema:
Sve sastojke za tijesto umiješajte te ostavite da odstoji minimalno 45 minuta na toplom mjestu.
Nasjeckajte luk i prepržite na maslinovom ulju. Dodajte pelatu i sve zajedno pržite na niskoj temperaturu minimalno pet minuta. Umak usitnite blenderom ili štapnim mikserom. Dodajte začine prema želji.
Ugrijte ulje u dubljoj posudi. Tijesto podijelite na manje loptice te izvaljajte na oko 4 mm debljine. Ubacite u ulje, pržite dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Kuhinjskim papirom upijte ostatak ulja s pizze.
Dodajte topli umak i za kraj ukrasite parmezanom.