KUHAJTE S GLASOM ISTRE

RECEPT DANA: Zasigurno niste isprobali pizzu na ovaj način - Pizza Fritta

| Autor: Glas Istre
foto iStock

foto iStock


Ako ste ljubitelji pizze sigurno ste je jeli na različite načine – tanko ili debelo tijesto, jednostavno ili komplicirani sastojci… No, jeste li ikad isprobali takozvanu pizzu frittu?

Kao što samo ime naslućuje, u pitanju je pržena pizza koja izvorno potječe iz Napulja. One se ne peče u krušnoj peći nego se prži u ulju, poput primjerice fritula.

Tijesto se prži u dubokom ulju nakon čega se nanosi svježi umak od rajčice i sir. Pojedine verzije se serviraju samo uz začinsko bilje i češnjak., piše Novi list

Sastojci:

200 g brašna

120 ml vode

¼ kockice kvasca

Prstohvat soli

3 jušne žlice suncokretovog ili maslinovog ulja

Umak:

1 konzerva pelata

1 manji luk

Začini po izboru (origano, bosiljak, sol, papar)

Prstohvat soli

Dodatno:

¼ litre maslinovog ulja

Malo naribanog parmezana

Priprema:

Sve sastojke za tijesto umiješajte te ostavite da odstoji minimalno 45 minuta na toplom mjestu.

Nasjeckajte luk i prepržite na maslinovom ulju. Dodajte pelatu i sve zajedno pržite na niskoj temperaturu minimalno pet minuta. Umak usitnite blenderom ili štapnim mikserom. Dodajte začine prema želji.

Ugrijte ulje u dubljoj posudi. Tijesto podijelite na manje loptice te izvaljajte na oko 4 mm debljine. Ubacite u ulje, pržite dok tijesto ne dobije zlatnu boju. Kuhinjskim papirom upijte ostatak ulja s pizze.

Dodajte topli umak i za kraj ukrasite parmezanom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter