CAMINO DE SANTIAGO

LJUBO ŽAJA, donedavni načelnik Policijske postaje Buje: HODOČASTIO PIRINEJIMA DO GALICIJE, U NAJVEĆE SVETIŠTE SANTIAGO DE COMPOSTELA

| Autor: Sanja BOSNIĆ

Putovanje je poput živog obrazovanja, informiranje o nečemu, stjecanju novih spoznaja i iskustava, to je jedno bogatstvo duhovno, ali i kulturno, općenito životno, koje nas uči razmišljanju, jednostavnosti, širi vidike i ispunjava nam dušu i intelekt, dok usput upoznajemo običaje i kulturu tog kraja kušajući njihova nacionalna i lokalna jela, rekao nam je Ljubo Žaja

Camino de Santiago ili Put Svetog Jakova, jedno je od najpoznatijih hodočašća na svijetu u Španjolskoj. Ovoga je ljeta Novigrađanin Ljubo Žaja, donedavni načelnik Policijske postaje Buje, krenuo je najpopularnijom francuskom rutom Camino Frances, startavši 14. lipnja iz francuskog grada Saint-Jean-Pied-de-Port, te je stigao na sveto odredište u Santiago, na grob Sv. Jakova 15. srpnja.

Vjera i turizam zajedno

- Putovanje je poput živog obrazovanja, informiranje o nečemu, stjecanju novih spoznaja i iskustava, to je jedno bogatstvo duhovno, ali i kulturno, općenito životno, koje nas uči razmišljanju, jednostavnosti, širi vidike i ispunjava nam dušu i intelekt, dok usput upoznajemo običaje i kulturu tog kraja kušajući njihova nacionalna i lokalna jela. Camino je jedno od najsadržajnijih i najboljih iskustava koje sam doživio, zaista nešto posebno, započinje svoju retrospektivnu pripovijest Žaja osupnut još toplim emocijama.

- To je putovanje, odnosno hodočašće, na kojega možete krenuti sami ili u grupi, pješice ili biciklom. Na samom početku u ranom srednjem vijeku je to bilo istaknuto vjersko hodočašće, a danas, osim hodočasnika koji odlaze zbog vjerskih i duhovnih razloga hodaju i drugi, poradi avanture, turizma i slično. Ustvari se za manja sredstva može obići jedna prekrasna zemlja koristeći razgranatu mrežu puteva s prikladnim objektima za smještaj na dobro označenom putu. Put se prelazi pješice između devetnaest i 40 dana, ovisno o fizičkoj kondiciji, duhovnoj ili psihičkoj spremnosti i ustrajnosti nekog hodočasnika, te je sastavljen od niza pravaca – Camino puteva koji, počevši od različitih mjesta u Španjolskoj, Portugalu i Francuskoj, omogućavaju da dolaskom u Santiago dobijete dokument o prijeđenom putu- "compostelu", službeni dokument kojega vam izdaje Crkva. No izdaje se onima koji izjave da hodočaste u kršćanskom duhu, ali za prijeđeni put od najmanje 100 km pješice, 200 biciklom ili na konju, ili 100 nautičkih milja, a zadnji kilometar je obvezan pješice. Ja sam na put krenuo iz vjersko - duhovnih razloga, a tim prilikama volim hodati sam jer su to trenuci koje želim provesti pomiren sa sobom te u svojoj nutrini posvećen molitvi, a istovremeno okružen prirodnim i spomeničkim ljepotama koje se prostiru na putu, kazuje Žaja.

Otkriva nam da je dugo godina priželjkivao odlazak, ali zbog prirode posla, rukovodećih radnih mjesta u Policijskoj postaji Umag – Buje nije mogao ostvariti želju, pa mu je odlaskom u mirovinu sa 31.prosinca 2018. godine to konačno pošlo za rukom.

Hodočašće posvećeno bližnjima

- Tri su glavna razloga radi kojih sam se odlučio hodočastiti. Prvi da zahvalim dragom Bogu što je bio uz mene svih 30 godina zahtjevnog i odgovornog rada u policijskoj službi, drugi jer sam želio moliti za ozdravljenje svoje tri drage, nažalost, teško oboljele prijateljice, a treći da se molim za svoju obitelj i djecu svojih dragih prijatelja da im Bog djecu izvede na pravi put. Jedan od glavnih pokretača bila je i živopisna knjiga naslova "Camino de Santaigo", autora Andreja Badera iz Pule, povjesničara i profesora, hodočasnika koji je četiri puta pješačio Putem Svetog Jakova do Santiaga, u najkatoličkijoj državi svijeta, otkriva nam Žaja te ističe da je iznimno važna dobra fizička kondicija koja kod njega nije izostala jer je dugogodišnji planinar, član PD Planik Umag. 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter