optimizam

USPRKOS ZAKLJUČAVANJU POJEDINIH DRŽAVA, STIŽU USKRSNI GOSTI, NAJVIŠE IZ NJEMAČKE U pulskoj Arena grupi očekuju 4.500 noćenja za Uskrs

Za Uskršnji vikend očekujemo najviše noćenja domaćih gostiju, ali i Nijemaca, dok su trenutne mjere ostalih emitivnih susjednih zemalja postrožene i onemogućavaju dolaske iz Austrije i Slovenije kao prethodnih godina u ovo vrijeme, napominje Manuela Kraljević

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Usprkos sve lošijoj epidemiološkoj slici u čitavoj Evropi, zaključavanju pojedinih država i najavama novih restrikcija, u pulskoj hotelskoj kući Arena Hospitality Group su optimistični. Najava za Uskrs ima pa će i ova tvrtka, poput drugih na zapadnoj obali Istre, postupno početi otvarati svoje objekte, uz one već otvorene.

Čitave je godine, naime, otvoren medulinski kamp Arena Grand Kažela, tamošnji hotel Park Plaza Belvedere otvoren je od siječnja, a kamp Arena Medulin od 27. ožujka. Od jučer goste primaju i kampovi u Stupicama i na pulskoj Stoji, kao i apartmansko naselje Park Plaza Verudela. Nakon Uskrsa, 9. travnja prve goste planira primiti i hotel Park Plaza Arena u Puli.

- Za Uskršnji vikend očekujemo 4.500 noćenja, pretežno domaćih, kao i gostiju iz Njemačke, dok su trenutne mjere ostalih emitivnih susjednih zemalja postrožene i onemogućavaju dolaske iz Austrije i Slovenije kao prethodnih godina u ovo vrijeme, napominje Manuela Kraljević, direktorica prodaje i marketinga AHG-a.

Na koji način će gosti boraviti u objektima, kakve se mjere moraju poštivati? Kraljević objašnjava da su svi objekti u potpunosti prilagođeni epidemiološkim mjerama.

- Na svakom potrebnom punktu izvješene su obavijesti i podsjetnici o pridržavanju mjera, održavanju distance, dezinfekciji, nošenju zaštitnih maski. Na ulazima u objekte postavljeni su uređaji za mjerenje temperature, a svi se djelatnici pridržavaju svih mjera. Zbog tog razloga svi naši objekti nose oznake Safe travels Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) te Safe stay in Croatia Ministarstva turizma i sporta i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Te oznake garantiraju gostima da su usvojeni svi protokoli svjetskih standarda zdravstvene i higijenske zaštite. Osim navedenih, brendirani objekti Park Plaza imaju i dodatnu oznaku SGS Safety Protocol, kao i svi hoteli Radisson grupacije, objašnjava Kraljević.

Dodaje da je na internetskim stranicama (www.arenahotels.com i www.arenacampsites.com) postavljena sekcija #jedniuzdruge, gdje redovito komuniciraju sa svojim gostima o svim pitanjima i mjerama vezanima uz epidemiološku situaciju.

U Arena Hospitality Group nadaju se dobroj sezoni, barem 20-30 posto boljoj od lanjske, pandemijske. Kraljević veli da se objekti u ljetnim mjesecima prodaju. Buking traje, iako usporenije u odnosu na predkoronaške godine, ali ipak polako grabi u tajmingu i dinamici. Prodaja se odvija na tradicionalnim tržištima Njemačke i Austrije, a prednjači smještaj u prirodi, kampovi, mobilne kućice i apartmani. Naravno, prodaju se i hoteli koji su prepoznati na tržištu.

U skladu s time, tvrtka je u potrazi za sezonskom radnom snagom. U zlatnim, nekoronaškim godinama zapošljavali su od 700 do 800 sezonaca, među kojima 140 stalnih. Stalne sezonce zadržali su čitav protekli period jer su koristili poticaje. S obzirom da očekuju nešto uspješniju sezonu nego lani, pripremaju se u skladu s rastom broja gostiju povećavati i broj radnika.

- Cijele godine imamo otvoren natječaj, tražimo, ali u momentu kada budemo krenuli, broj sezonaca će se povećavati. Voljeli bismo da dođemo i do 800 novozaposlenih. Prvo ćemo, naravno, zapošljavati lokalno stanovništvo i onda vanjsko, kao što smo radili i prije. Imamo osiguran smještaj za sve izvana, ako ne uspijemo zadovoljiti potrebe na lokalnoj razini, napominje Manuela Kraljević.

Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica Turističke zajednice Pule, kaže da je, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju na emitivnim tržištima, teško procijeniti noćenja na čitavom pulskom području za Uskrsne blagdane. "Vjerujemo da malo gostiju rezervira smještaj unaprijed jer se u zadnji tren odlučuju putovati", kaže.

Trenutno je u Puli nešto više od 500 gostiju, najviše Nijemaca (212), dok je domaćih 146. U Puli odmara po 16 gostiju iz BiH i Srbije, Slovenaca je 12, Francuza 13, a u gradu je i 14 državljana SAD-a. Najviše gostiju, čak 75 posto, smješteno je kod malih iznajmljivača, zatim u hotelima (12 posto) te kod stanovnika (7 posto).

- Navedene brojke su daleko od očekivanog prošle jeseni, kada smo radili planove, ali gledajući na cjelokupna događanja u Europi, ove brojke su ipak mala najava sezone, odnosno činjenice da ljudi žele putovati bez obzira na sve, napominje Cinkopan Korotaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter