đir po tržnici

Na mrkatu koordinirani "napad" na Glas Istre: "Stalno pišete da je na tržnici skupo. Vi podržavate strane lance!"

| Autor: Roberto Rauch
Robert Peruško prodaje povrće iz svog OPG-a (Snimio Milivoj Mijošek)

Robert Peruško prodaje povrće iz svog OPG-a (Snimio Milivoj Mijošek)


Ovotjedni "Đir po mrkatu" već smo tradicionalno započeli na ribarnici. A u carstvu vlage i suhog leda, sklizavih podova i suzdržanih prodavačica – velikih promjena nema. Za pultovima nam, čim otkrijemo da smo iz Glasa Istre, gospođe uglavnom poručuju isto: "slikaj slobodno, ali ne pitaj ništa". Divljeg brancina, za kojeg se špekulira da se usred povećanih temperatura premjestio u Tršćanski zaljev, nema, dok su oni iz uzgoja od 10 do 12 eura za kilogram.

Čovjek se može itekako zbuniti ako se odluči za orade, kojih u zadnje vrijeme ima u izobilju: samo za jednim pultom one iz uzgoja pronašli smo po 10, 12, 18 i 20 eura za kilo, dok divlje drže fiksnu cijenu od 25 eura. Hobotnice i filet tune i dalje su po 20 eura za kilogram, kapešante 22, nekoliko lijepih primjeraka grdobine po 24, a invazivni plavi rak po 15 eura za kilo.

Zubatac i pagar u isti koš

Poprilično smo se zbunili kad smo ispod dva primjeraka manjih riba vidjeli da velikim slovima piše "zubatac", a ispod, sitnijim slovima "pagar". Premda je razlika u kvaliteti njihovog mesa osjetna, ovdje su očito strpani u isti koš.

"Je to zubatac ili pagar?" upitali smo prodavačicu, iako bi dali ruku u vatru da je posrijedi potonji. Odgovor nismo dobili. Kako iznimka potvrđuje pravilo, na razgovor je malo dalje ipak pristala Eleonora Vitasović. Situacija nije bajna ni ponuda sjajna, ali ipak je pristala kazati nam nekoliko riječi.

- Danas ponuda nije neka. Loše je vrijeme, već cijeli mjesec puše ili jugo ili bura pa je bilo slabo ribe. Imamo ono što nam donesu s koča, lijepih trilja i oslića, a tu su i folpi. Sardele nema jer je pun mjesec. Rekli su mi ribari da idu u subotu vani, jer će biti lijepo vrijeme, kazala je i izbliza nam pokazala nama nepoznate kanoče, iz porodice rakova, za koje kaže da u sebi nemaju puno mesa, ali puste dobro šugo za brudet ili buzaru.

Đir po samom mrkatu započeli smo kod Roberta Peruška i OPG-a koji nosi njegovo prezime.

"Zimsko povrće polako ustupa mjesto onom koje raste u toplije doba" kazao nam je, a mi ga odmah prekinuli komentarom da nam je istu rečenicu kazao i prije dva mjeseca.

"A šta kad se otegnulo" dodao je kroz smijeh i pokazao nam mladi luk, koji se na tržnici već svugdje može naći po cijeni od jednog eura za vezicu. Drugi vjesnici proljeća, šparuge, uglavnom su po 6 eura, dok ih neki prodavači također vežu u manje snopove i prodaju po nižim cijenama.

- Špinat će otići, a blitvu imam novu posijanu, ovako malu" nastavlja Peruško. "Jagode računamo da ćemo brati oko 1. svibnja. Lani smo hi 10. ili 15. travnja brali, ove godine se to razvuklo. Ovo što ima po štandovima je uglavnom iz Grčke", kazao nam je, na što se jedna gospođa za susjednim štandom osjetila prozvanom.

(Snimio Milivoj Mijošek)Prvi smo se put susreli s kanočama (Snimio Milivoj Mijošek)

Koordinirani napad

"Šta za Glas Istre pišete" upitala nas je, i uskoro na nas kreće koordinirani napad triju udruženih štandova.

"Samo loše pišete o nama" dobacila nam je još. "Da, ne želimo s vama razgovarati", javila se druga pa nam uskoro ipak opravdala cijenu svojih artičoka (2,5 eura po komadu) kazavši da su stvarno velike. Treća prodavačica nije se nimalo ustručavala: "se*ete da smo najskuplji i da ima u Kauflandu bolje" iznenadila nas je.

"Podržavate strane lance, a pare idu hop – tamo vani" dodala je i otvoreno nam - bit će da se radi o samoj glasnogovornici tržnice prerušenoj u prodavačicu – poručila da smo ovdje nepoželjni. Na naš komentar da ne možemo pisati da su njene jagode domaće, ako nisu, ležerno nam je odgovorila: "Zašto ne?".

Tako smo upali u komplot protiv Glasa Istre, i na trenutak se uplašili da bi prema nama mogla poletjeti kakva skupocjena voćka ili povrće uvezeno iz tko zna kojeg kraja Europe. Odlučili smo krenuti dalje, i šutke bilježiti cijene. Krumpir 2 eu za kilogram, mladi kelj, pomidor, mrkva i karfiol 3 eura, poskupio je bijeli i ljubičasti luk na 2,5 eura, tikvice 4, peršin 50 centi za macet.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter