BRODOGRADITELJI NA ZAVODU

ULJANIKOVCI ČEKAJU PREKVALIFIKACIJU Poslao gomilu molbi, ali za metalce nema sreće. Želi postati vozač kamiona s prikolicom, no s burze rada ga ne zovu

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Još se ne zna hoće li se nastaviti proizvodnja u Arsenalu  (Neven LAZAREVIĆ)

Još se ne zna hoće li se nastaviti proizvodnja u Arsenalu (Neven LAZAREVIĆ)


Iz HZZ-a ne navode kad će početi prekvalifikacije za 280 zainteresiranih bivših brodograditelja u Puli i Rijeci * U Zavodu čekaju da se skupi dovoljan broj radnika, pa bi se to odradilo u rujnu. Na birou su bivši uljanikovci prosječne dobi od 50 godina. Mnogi se žale da su slali molbe poslodavcima, ali nisu dobili odgovor. Kažu im da su prestari, kaže Boris Cerovac

Uljanikovac koji je prije više od dva mjeseca ostao bez posla požalio se da ga sa Zavoda za zapošljavanje u Puli još nisu pozvali na tečaj za prekvalifikaciju, iako je to zatražio. Metalske je struke, a u Uljaniku je radio punih 20 godina. Gradio je trupove brodova i obnavljao sve druge metalske poslove.

        Ovaj 40-godišnji Puljanin, koji prima naknadu s burze rada i želi ostati anoniman, kaže da je otkaz dobio 23. svibnja ove godine.

Premalo ljudi

- Zajedno s drugim radnicima, prijavio sam se na burzu sedam ili osam dana nakon otkaza. Pitali su nas želimo li se prekvalificirati i ponudili sedam, osam zanimanja: fasader, keramičar, vozač C i E kategorije, kuhar i još nekoliko. Odlučio sam se za vozača C i E kategorije, odnosno vozača kamiona s prikolicom, ispunio formular i predao ga. Javljam se na burzu svaki mjesec i svaki put pitam kad će početi prekvalifikacija. Kažu da nemaju informaciju i da će nas obavijestiti tek kad je dobiju, da će nas pozvati nakon što se raspiše javni natječaj. Svaki put pitam, ali još uvijek ne znaju ništa. Očito je da nitko ne brine o tome. Koliko znam, još se nitko od uljanikovaca nije prekvalificirao, niti su koga zvali. Čuo sam se s jednim čovjekom koji je kontaktirao sindikat, raspitao se i kaže da je premali broj ljudi koji su se odlučili za prekvalifikaciju pa je navodno zbog toga status quo, veli ovaj bivši radnik Uljanika. Pitamo ga od čega živi dok čeka, je li pronašao sezonski posao.

        - Nisam našao stalan posao, makar nešto radim na ugovor o djelu. Poslao sam puno molbi, ali za nas metalce nema sreće. U puno firmi poslao sam molbe i zasad još uvijek ništa. Znam da se manji broj bivših radnika zaposlio u Puli, ali većina ih je otišla u sjevernu Njemačku i Rotterdam, u tamošnja brodogradilišta. Manji broj zaposlio se u Italiji, kaže ovaj Puljanin. Gradu se nije obraćao. "Nisam, hvala bogu, nije mi potrebno. Snalazim se", veli.

        Iz pulskog HZZ-a uputili su nas u središnjicu gdje pak nismo dobili odgovor na pitanje kad će radnici biti pozvani na prekvalifikaciju. Načelno odgovaraju da su radnici Uljanik grupe, koji su se u svibnju i lipnju prijavljivali u evidenciju nezaposlenih osoba, na individualnim savjetovanjima iskazali interes za uključivanje u neki oblik obrazovanja (osposobljavanje, usavršavanje, prekvalifikacija).

Strani jezici

- Dosad je 280 od 1.222 prijavljenih bivših radnika Uljanik grupe u Puli i Rijeci iskazalo namjeru uključivanja u obrazovanje. Najveći broj zainteresiran je za stručno osposobljavanje iz područja informatičkih znanja (ECDL, AutoCAD, programiranje, web dizajn). Postoji i interes za usavršavanje znanja stranih jezika: engleskog, njemačkog i talijanskog, potom za stručno osposobljavanje za rukovatelja centralnog grijanja i građevinskih strojeva i vozača viličara, kao i interes za prekvalifikaciju za vozača teretnih vozila, kuhara, zaštitara i elektroinstalatera/električara, odgovaraju iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Navode nadalje da je, prema planu obrazovanja u Područnom uredu HZZ-a u Puli za 2019. i 2020. godinu planirano šest programa obrazovanja u djelatnosti smještaja i usluživanja hrane, po jedan program u metalskoj industriji, u zdravstvenoj djelatnosti, u poljoprivrednoj, uslužnoj te u prijevozu i skladištenju. Četiri programa predviđena su u građevinskoj djelatnosti, po tri u djelatnosti informacija i komunikacija, te stranih jezika.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter