Kupuju turisti i po supermarketima, ali ta roba ondje, voće i povrće, s našim se ne može mjeriti. A budući da je naša roba prvoklasna i kvalitetna, onda smo morali i mi poskupjeti, kaže nam Marija pritom dodajući da je povisila cijenu svoje robe za dvije do tri kune, budući da je i sve ostalo poskupjelo
(Snimio Milivoj Mijošek)
Iako je ponuda sezonskog voća i povrća na pulskom merkatu bogata i raznolika, turisti i nisu nešto rastrošni, kažu nam prodavači. Neki tek prošetaju tržnicom i razgledaju ponudu, bez da išta kupe, dok lokalci dolaze ciljano kupiti namirnice za pripremu ručka. No, s obzirom na poskupjelu cijenu parkinga, neki će ipak razmisliti dvaput prije nego će se uputiti u "trbuh grada" u nabavku.
Friške smokve različitih veličina i oblika dominiraju u ponudi, a tu su i raznovrsni pomidorići, kukuruz, salatine, kao i brojne papričice i buketići šarenog sušenog cvijeća koji ujedno i ukrašavaju tržnicu. Na jednom od štandova susrećemo gospođu Mariju koja kaže da turisti najčešće kupuju voće - breskve, nektarine, smokve, lubenice i grožđe.
- Kupuju turisti i po supermarketima, ali ta roba ondje, voće i povrće, s našim se ne može mjeriti. A budući da je naša roba prvoklasna i kvalitetna, onda smo morali i mi poskupjeti, kaže nam Marija pritom dodajući da je povisila cijenu svoje robe za dvije do tri kune, budući da je i sve ostalo poskupjelo. Napominje i da visoke cijene parkinga odvraćaju kupce od dolaska na tržnicu.
- Nije to problem samo za kupce, nego i za nas. Cijena parkiranja s 4 kune na 12, to je stvarno neprihvatljivo. Moram parkirati negdje auto, a tu sam 6 do 7 sati, a svaki sat je 12 kuna. Idem tražit parking čak i do Kaštanjera, jer tko će to plaćati, kaže nam Marija. Iako je izrazito nezadovoljna s ovom situacijom, nije dopustila da to skine osmijeh s njenog lica dok razgovara s kupcima i posjetiteljima.
Pozornost nam odvraća natpis na kojem piše "Fresh truffles" (svježi tartufi). Vrti se oko štanda mnogo posjetitelja, no ne odlučuju svi i kupiti ove šumske delicije budući da ni njihova cijena nije mala. Uz tartufe, u ponudi su i svježe lisičarke, pola kile po 100 kuna, dok je jedna posudica 50 kuna. Cijena je visoka, ali rijetko gdje se one mogu sada pronaći.
Tu su i tek ubrane šumske borovnice, suhe gljive, vrganji, ali i domaći ajvar s vrganjima, koji će ljubitelje ovog hladnog dodatka jelu koštati 60 kuna. Prodavač Marino kaže nam da turisti i domaći ljudi kupuju podjednako.