SUSJED ARSENAL

Stanari Ulice sv. Polikarpa na Stoji ogorčeni su zbog buke i svjetla s platformi u Uljaniku. BORIS BAKO: Kao da smo usred industrijskog postrojenja / SAMIR HADŽIĆ: Buka nema nikakve veze s Uljanikom!

Tutnjava strojeva prisutna je i čitavog dana, veli stanar Boris Bako, no tada je zanemariva jer se "spoje" sve buke, automobila, grada i svega ostalog

| Autor: Erika FILIPLIĆ
Ovaj dio grada noću je izložen i buci iz cementare (Snimio Dejan Štifanić)

Ovaj dio grada noću je izložen i buci iz cementare (Snimio Dejan Štifanić)


Stanari ulice Sv. Polikarpa u Puli žale se na 24-satnu buku koju uzrokuju, kažu, platforme koje se nalaze u brodogradilištu Uljanik. Evidentno je da postoji buka u periodičnim intervalima, kako se koriste strojevi i agregati. Ipak je to dio grada gdje se nalazi veći dio preostale proizvodnje u Puli.

Obratio nam se stanar zgrade pored zida arsenala Boris Bako, ukazujući na taj problem koji ih muči godinama. Neprekidno su izloženi buci, kaže.

- Naša zgrada je nekih 50-ak metara zračne udaljenosti od platformi. Ako se slučajno 'zvrne, srušit će se nama na zgradu. Problem je što imaju agregate koji ne samo da buče, već šire i jaku svjetlost tijekom noći. Najveći je problem što nam remete san jer rade 24 sata dnevno, bez prestanka! Noću ne možemo spavati! To je sve u suradnji s bukom iz cementare, tvornice motora i ostalih. Kao da se nalazimo usred industrijskog postrojenja. Kao skupina stanara žalili smo se i na buku tvornice cementa, koja se također nalazi nedaleko od naše zgrade te su oni o svom trošku mjerili buku. Naravno, njihov mjerač buke pokazao je da su u dopustivim granicama. Obratio sam se inspekcijama, no nisam uspio doći do njih. Zato sam se i odlučio zvati novinare, ogorčen je Boris Bako.

Tutnjava strojeva prisutna je i čitavog dana, veli, no tada je zanemariva jer se "spoje" sve buke, automobila, grada i svega ostalog.

Upitali smo direktora pulskog Uljanika Samira Hadžića u koje se doba dana i noći obavljaju radovi na platformi te ima li kakvih saznanja o buci koja se čuje u noćnim satima.

- Buka nema apsolutno nikakve veze s Uljanikom. Aktivnosti platformi i danju i noću su minimalne i bez ikakve buke. Eventualno je bila buka u utorak tijekom uplovljavanja i postavljanja platforme jer su radovi trajali nešto duže nego inače. Aktivnosti nakon 15 sati na platformi nema. Striktno se držimo radnog vremena od 7 do 15 sati, kaže Hadžić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter