CALUCEM

CEMENTARA LUPA PO CIJELOM GRADU Proizvodi buku i praši, ali joj koronavirus ne škodi

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

Puli ostaje nezgodna dilema: posljednja industrija u luci i njene nuspojave ili čist, neokaljan zaljev. Bez industrije i turizma. U kojem će - kao i prije tisućljeće, dva - pecati ribice

 

Cementara lupa po cijelom gradu. Nakon što je osvanuo na Stoji i gradskoj palači, gdje je ekspresno uklonjen, grafit "Cementara lupa cijelu noć. Stoja" osvanuo je i u strogom centru grada, u Flanatičkoj ulici. Prolaznika nema previše pa ga malo tko uočava na zidu zatvorene prodavaonice sportske obuće.

I dok su stanovnici Stoje na Forumu zazivali pomoć gradonačelnika, ovdje se ne obraćaju nikome, nego samo upozoravaju na činjenicu da lupa cijelu noć, iako su iz cementare Calucem prije nekoliko dana medijima poslali priopćenje u kojem navode da su u postrojenje uložili čak 22 milijuna kuna da bi smanjili buku i prašinu. Cementara je, pamte stanovnici Stoje, i ranije ulagala u filtere, čime je značajno smanjen sloj prašine koji je 90-ih zasipao stanove i automobile u ovom kvartu.  

Dok je Uljanik radio, nije bilo grafiterskih pritužbi građana ne buku koju je proizvodio cijelu noć i od koje se katkad nije moglo zaspati ni uz zatvorene prozore. Nakon propasti Arsenala, jedini proizvođač buke i prašine u zaljevu je Calucem, koji na istom mjestu radi od 1925. godine. Iako se u više navrata šuškalo da bi zbog turizma, kojeg trenutačno uništava koronavirus, cementara trebala preseliti iz zaljeva, uprava tvornice to je lani demantirala, tvrdeći da imaju ugovor o koncesiji pomorskog dobra do 2033. godine.

Cementara, s druge strane, zapošljava 162 radnika i izvozi u više od 60 zemalja. Ona proizvodi buku i praši, ali joj koronavirus ne škodi. Puli ostaje nezgodna dilema: posljednja industrija u luci i njene nuspojave ili čist, neokaljan zaljev. Bez industrije i turizma. U kojem će - kao i prije tisućljeće, dva - pecati ribice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter