13. put u puli

MONTE LIBRIĆ U CIRCOLU Sretan broj - tema ovogodišnjeg festivala

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Zašto baš Snjeguljica i sedam patuljaka? Zašto baš Vuk i sedam kozlića? Zašto iza sedam mora, planina i gora? Zašto baš tri praščića ili tri Zlatokosina medvjedića? Zašto baš tri pera? Zašto s 12 godina Matovilka postaje najljepša? Zašto baš Alibaba i 40 razbojnika?

  

"Brojevi oduvijek uznemiruju ljudski duh, ali isto tako izazov su i poticaj mašti," ističe se u najavi ovogodišnjeg 13. Monte Librića - Festivala dječje knjige, koji će se u Puli, u Circolu održati od 20. do 26. travnja, a festivalska tema je "sretan broj".

Brojevi su riječi

"Mnogi stari narodi brojevima su pridavali magijsku snagu i simboličke sadržaje. S druge strane, brojevi su ogledalo savršenosti, donose sklad i određene životne zakonitosti.

Od najranije dobi dijete se razvija uz brojeve, od brojalica do pjevanja pjesmica, od rođendana do rođendana i do "teškog mozganja" u učionicama. Mogli bismo reći da je svako odrastanje posebna i vrlo složena računska operacija u kojoj svatko od nas ima neki svoj tajni i sretan broj. A mi smo odlučili da naš sretan broj ove godine bude upravo broj 13. Na taj put naveo nas je redni broj ovogodišnjeg Monte Librića, odnosno broj trinaest koji ima mnogobrojna simbolička značenja, kao što to imaju i mnoge brojke u bajkama i pričama za djecu. Zašto baš Snjeguljica i sedam patuljaka? Zašto baš Vuk i sedam kozlića? Zašto iza sedam mora, planina i gora? Zašto baš tri praščića ili tri Zlatokosina medvjedića? Zašto baš tri pera? Zašto s 12 godina Matovilka postaje najljepša? Zašto baš Alibaba i 40 razbojnika? Uostalom, brojevi u svojoj definiciji jesu riječi. Riječi koje nam koriste da bismo označili količinu nečega ili koje je što u poretku. U gramatičkom smislu pobliže objašnjavaju jedninu ili množinu onoga što označavaju imenice. No, u matematičkom smislu brojevi su cijeli naš svijet i kozmos koji nas okružuje. Veliki Einstein rekao je jednom da je čista matematika, na svoj način, poezija ideja logike. Poznavanje brojeva jedan je od temelja na kojima počiva današnje društvo, a suvremeni svijet kojeg sada živimo iziskuje da se brojevima bavimo, bez iznimke, svakodnevno, ističe se u najavi ovogodišnjeg Monte Librića.

Jezik simbola

Poznato je da je matematički jezik opći jezik bilo koje znanosti, jezik simbola. Tako će se i na Monte Libriću baviti brojevima, da budu brbljavi i raspjevani, ozbiljni i neozbiljni, kvrgavi i rasklimani, žuti i plavi i šareni po glavi. Ilustraciju je za ovogodišnje festivalsko izdanje potpisuje umjetnica Vendi Vernić, koja je 2018. godine na najprestižnijoj svjetskoj manifestaciji za dječju knjigu – sajam Dječje knjige u Bologni osvojila Grand Prix za ilustraciju. Grafičko oblikovanje vizualnog identiteta 13. Monte Librića i ove godine radi dizajner Matko Plovanić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter